Motivul pentru care fermierii români nu pot vinde carne de oaie pe piața europeană

Carnea de oaie și miel provenită din România este apreciată pentru gustul deosebit, însă fermierii români pătrund cu dificultate pe piața europeană, deși aceasta are un deficit între 30 și patruzeci la sută de astfel de carne. Iată care este motivul pentru care România nu exportă mai multă carne de oaie în Europa. 

România nu exportă multă carne de oaie în Europa
România nu exportă multă carne de oaie în Europa

Mieii din România nu ajung nici în supermarketurile noastre pentru că fermierii sunt obligați să îi vândă, în schimbul unor prețuri mici, intermediarilor care apoi îi distribuie apoi în țările din Arabia Saudită. Fermierii români nu dețin infrastructura necesară care să le permită să se ocupe de sacrificare animalelor și de livrarea lor. Ei sunt conștienți de dezavantajul pe care îl au și au solicitat de nenumărate ori ajutorul autorităților, însă programele nu au luat nici până în ziua de astăzi avânt. 

Citește și: Reguli generale când cumperi carne de oaie și miel 

Fermierii au cerut chiar, şi sunt aproape de acest obiectiv, să li se permită să-şi organizeze puncte de sacrificare chiar în ferme, realatează Adevărul.

„În această perioadă se vând între 18-20 lei kilogramul în viu, atât pentru export cât şi pentru Paşte. La carcasă nu cred că va trece de 35 lei sub nicio formă. La producător, eu nu vorbesc de magazine, la magazine este cam 50 lei/kg. Şi ce am mai observat la magazine – ei preferă să aducă carne de miel din altă parte, deşi calitatea este total diferită faţă de mielul crescut în curtea fermierului. Nu au colaborare bună cu abatoarele, sau... Noi nu putem să tăiem în abator şi să ducem pentru că ar însemna să mai dăm bani din buzunar ca să facem acest lucru. S-au luat măsuri, s-a dat un ordin al ANSVSA, nu va fi valabil anul acesta, dar se vor autoriza puncte de tăiere şi în fermele crescătorilor de animale. Şi la persoane fizice, nu numai la persoane juridice“, a declarat preşedinta Asociaţiei „Ţara Loviştei“, Constanţa Ştefan.

Vezi și: Uite cum cumperi cea mai bună carne de miel

Constanța Ștefan a abordat și un subiect mai puțin cunoscut: Turcia a început să cumpere din ce în ce mai puțină carne de miel din România, deși mielul și oile din țara noastră sunt apreciate, la nivel european, pentru gustul pe care îl au. Conform Constanței Ștefan, turcii nu mai cumpăra carne de miel din țara noastră pentru că s-a răspândit un zvon potrivit căruia în România există epidemie de scarpie, o boală degenerativă fatală care afectează sistemul nervos al oilor și al caprelor. 

Constanța Ștefan deconstruiește zvonurile și susține că ele sunt, în mare parte nefondate. Ea a afirmat că există focare care sunt ținute sub control și a subliniat că reprezentanții Turciei vor efectua o vizită în România pentru a observa cu proprii ochi care este situația din ferme.

Citește mai multe depsre motivul pentru care România nu exportă carne de oaie în Europa pe Adevărul. 

Ai un pont sau mai multe informații pe subiect, scrie-ne pe adresa pont@click.ro!  

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
Mitsuko Tottori Japan Airlines FOTO EPA EFE jpg
image
image
image
image
image
image
index webp
Cristian Popescu Piedone afișând tricoul cu mesajul „Și eu sunt interlop” png
image png
Interviu angajare job shutterstock 161909402 jpg
Mici pe gratar FOTO Shutterstock jpg
earthworm 686592 1280 jpg
belgium 6497401 1280 jpg
pestera Farcu jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net