Reguli generale când cumperi carne de miel, ouă și cozonaci

Mai e puțin până la sărbătorile pascale, în curând va începe goana prin magazine, la cumpărături de carne de miel, ouă, lactate, produse de patiserie și cadouri. Nu vă grăbiți, nu luați tot ce vă pică în mână, citiți cu atenție eticheta și fiți cu mare băgare de seamă la condițiile de igienă, dacă țineți la sănătatea voastră. Inspectorii ANPC au câteva recomandări de bază pentru fiecare categorie de produse în parte.

Cumpărați carnea de miel din surse sigure, avizate!
Cumpărați carnea de miel din surse sigure, avizate!

Cum trebuie să arate carnea de miel

-        Carnea proaspătă este elastică și nu prezintă suprafață lipicioasă, mâzguită și urât mirositoare.

-        Are etichetă cu ștampila sanitar-veterinară

-        Se cumpără doar din măcelării, magazine alimentare și locuri special amenajate în piețe. Nu luați din locuri neamenajate, de la persoane care nu vă pot elibera bon care să justifice tranzacția. Nu știți cum au transportat și depozitat carnea.

-        E bine să o duceți cât mai repede acasă și să o depozitați la frigider, la o temperatură de 0-4 grade Celsius.

Peștele se expune la gheață

-        Dacă luați pește în această perioadă, verificați să nu prezinte următoarele modificări: solzi care se desprind ușor, corpul acoperit cu mucus urât mirositor, branhii de culoare cenușie sau brună. În aceste cazuri, sigur este alterat.

-        Peștele proaspăt trebuie păstrat și expus la comercializare în vase cu gheață, fiind parțial acoperit de gheață.

Verificați coaja ouălor

Deschide cutia și verifică dacă ouăle sunt intacte!
Deschide cutia și verifică dacă ouăle sunt intacte!

-        Când cumpărați ouă, verificați să nu aibă coaja murdară, crăpată sau spartă. Acolo se adună bacterii.

-        Acasă, când le spargeți și le folosiți la gătit, nu trebuie să aibă albușul tulbure sau amestecat cu gălbenușul.

-        Nu luați ouă la grămadă, fără să citiți eticheta unde e afișată categoria de calitate, de greutate, metoda de creștere a găinilor și, nu în ultimul rând, termenul de valabilitate.

-        Nu cumpărați din locuri neautorizate, improvizate, nu vă lăsați ademeniți de vânzători din piețe, care le-au ținut în soare, în condiții improprii. În plus, nu puteți ști cât de vechi sunt.

Vopseaua de ouă

-        Pentru a fi siguri că nu este toxică, trebuie să luați numai din cea special concepută pentru vopsirea ouălor, cumpărată din locuri autorizate.

-        Citiți eticheta și vedeți ce conține, dacă este în termenul de valabilitate.

Produsele lactate

Citiți eticheta cu ingrediente a produselor lactate!
Citiți eticheta cu ingrediente a produselor lactate!

-        În cazul în care magazinul nu e cu autoservire, cereți vânzătorului să vă spună ce termen de valabilitate are produsul sau ce scrie pe etichetă.

-        Cereți mai multe informații dacă vă interesează un produs nou. „Există cazuri în care comerciații expun la vânzare, în același spațiu, înlocuitori de produse lactate, iar diferențierea e îngreunată”, atrage atenția ANPC.

-        Ambalajul bombat e un semn că produsul a început să fermenteze.

Cozonacul și produsele de patiserie

-        Se cumpără numai din spații autorizate, curate, bine întreținute.

-        Personalul trebuie să poarte halat, bonetă, să aibă mănuși curate sau de unică folosință.

Cozonacii ambalați trebuie să aibă etichetă cu termen de valabilitate.
Cozonacii ambalați trebuie să aibă etichetă cu termen de valabilitate.

-        Produsele neambalate trebuie comercializate în termen de 24 de ore de la data fabricației, fiind scutite de indicarea termenului de expirare. Ele trebuie oferite în recipiente curate, cu ustensile speciale. E interzis a se permite consumatorilor să le aleagă cu mâna.

-        Cele ambalate trebuie să aibă inscripționat termenul de valabilitate.

Ciocolata

-        Trebuie să știți că ciocolata proaspătă are o suprafață lucioasă, nestratificată, fără pete; este onctuoasă, casantă la rupere, fără senzație de rugozitate la masticare. Drajeurile trebuie să aibă suprafața netedă, lucioasă, uscată, nelipicioasă.

-        Verificați integritatea ambalajelor, termenul de valabilitate al produselor și ingredientele folosite.

Vinul și băuturile alcoolice

Vin și băuturi alcoolice
Vin și băuturi alcoolice

-        Conținutul etichetei trebuie să cuprindă: denumirea și adresa producătorului / importatorului / îmbuteliatorului, volumul, concentrația alcoolică, lotul și termenul de valabilitate, pentru băuturile cu o concentrație de alcool mai mică de 10%. Pe sticlele de vin se mai trece: categoria de calitate, indicația geografică sau denumirea de origine controlată, tipul vinului, în funcție de conținutul de zaharuri.

-        La întoarcerea buteliei cu dopul în jos, conținutul nu trebuie să se tulbure, să prezinte impurități sau scurgeri.

Ai un pont sau mai multe informații pe subiect, scrie-ne pe adresa pont@click.ro

Poți urmări ştirile Click! pe Google News, Facebook și Instagram.

image
image
image
image
image
image
Baie sare wuhaus com jpg
Eliminarea palmierilor plantați de Primăria Sectorului 3 în Piața Unirii din București. FOTO Inquam Photos / Sabin Cîrstoveanu
Captură de ecran din 2024 03 28 la 19 59 14 png
Gorj 1 jpg
sofer jpg
regele carol i wiki Descopera jpg
alba renai jpg
431583518 952319999577748 595215102330126423 n jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net