Scumpiri cu 30% la carne, lapte, legume şi fructe! Avertismentul fermierilor

Românii vor avea parte de scumpiri cu 30% la carne, lapte, legume şi fructe, din cauza costurilor de producție care au devenit copleșitoare pentru fermieri. 

Scumpiri cu 30% la carne, lapte, legume şi fructe! Avertismentul fermierilor
Scumpiri cu 30% la carne, lapte, legume şi fructe! Avertismentul fermierilor

În perioada următoarea, carnea, laptele, fructele și legumele vor se vor vinde cu 30% mai mult, au anunțat fermierii. Producătorii sunt nevoiți să crească prețurile deoarece nu mai fac față costurilor de producție ce au devenit tot mai mari. 

Citește și Mielul de Paște, mai scump decât anul trecut

Spre exemplu, un fermier din Miheșu de Câmpie, în județul Mureș, vindea carnea de vită anul trecut la un preț de 9-10 lei pe kilogram, însă anul acesta a trebuit să dubleze prețul. 

Fermierii mai atrag atenția asupra creșterii prețului la lapte. Aceștia spun că la momentul de față ei vând un litru de lapte 1,95- 2 lei, însă aceste sume nu mai sunt suficiente pentru acoperirea costurilor de producție, cum ar fi electricitatea, salariile angajaților, combustibilul.

Bucureștenii vor trebui să scoată din buzunar anul acesta 40 de lei pentru a achiziționa un kilogram de carne de miel pentru masa de Paște. 

"Din spusele celor de la abator, de la furnizori este posibil să se mai scumpească cu 20% şi vita si porcul si oaia. Anul trecut am avut la 35 de lei kg de miel, anul acesta va depăşi 40 de lei pe kilogram", spune Marian Caru, patron măcelărie, potrivit Antena 3. 

Pâinea se va scumpi din cauza secetei

Legumicultorii sunt puternic afectați de creșterea prețului la energie și combustibil nu mai pot susține costurile. Aceștia sunt nevoiți să aloce sume importante pentru a menține serele, pentru pesticide și alte cheltuieli de producție. 

"Ne afectează creşterea la combustibil. La o analiză făcută cu coopertivele noastre din sectorul legumicol se pare că preţurile vor fi puţin asemănatoare cu cele de anul trecut sau maxim 10%", a declarat Florin Ciobanu, președinte al Asociației Tinerilor Fermieri.

Citește și Uleiul, pâinea și cartofii, în topul scumpirilor la alimente. Ce produse se mai află pe listă

Pâinea ar putea suferi o nouă majorare, de 20 de bani până la 50 de bani, situație generată din cauza secetei. Unii comercianți sunt de părere că prețul franzelei ar putea crește anul acesta, având în vedere că de la începutul anului, pâine s-a scumpit deja cu 20 de bani.

Prețul la carburanți a avut o creștere astronomică în 2022, iar românii au resimțit din plin această scumpire. Tarifele la energie s-au majorat fără precedent, iar această situație a afectat toate sectoarele economice.

Ai un pont sau mai multe informații pe subiect, scrie-ne pe adresa pont@click.ro! 

Puteţi urmări ştirile Click! pe Google News,Facebook și Instagram!

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
fabrica DeLonghi jpg
image
image
image
image
image
image
buletin carte de identitate foto mai
image png
anul fara vara jpg
Asigurare locuinta - casa FOTO Shutterstock
monezi jpeg
pansies 7210851 1280 jpg
Imperiul Roman, hunii şi goana după aur jpeg
image png
image
actualitate.net
image
actualitate.net