Preţurile legumelor, afectate de facturile la energie! Urmează scumpiri masive

Ne aşteaptă zile dificile! Din aprilie, vom băga adânc mâna în buzunar. Producătorii agricoli se plâng de faptul că au plătit, în ultimele luni, facturi duble la energie, ceea ce va afecta preţurile legumelor aflate acum în solarii. Prin urmare, un kilogram de roşii ar putea ajunge la 30 de lei. 

Roşiile şi castraveţii ar putea deveni produse de lux
Roşiile şi castraveţii ar putea deveni produse de lux

Cheltuielile producătorilor de legume au luat-o razna în utimele luni de iarnă. S-au scumpit energia electrică, lemnele şi gazul, astfel că încălzirea serelor a ajuns să coste o avere, arată digi24.ro.

În comuna Colibaşi (Giurgiu), fermierul Petrică Bolocan n-are timp de odihnă. A semănat răsadurile de roşii, castraveţi, ceapă şi ridichi în decembrie, iar în aprilie speră să le scoată pe piaţă. Pentru a obţine recolte bune pe cei 8.000 de metri pătraţi de solarii, el a fost nevoit să dea drumul centralei termice noapte de noapte, iar preţul facturii la energie electrică a fost dublu.

“A iriga zilnic 8.000 de metri pătraţi îţi trebuie şi vreo 30 de litri de benzină. După 30 de zile nu-mi vine să mai calculez. Ne confruntăm cu un an foarte greu din cauza preţurilor la îngrăşăminte, pesticide, energie, care s-au dublat”, oftează agricultorul.

Cu cât s-ar putea scumpi legumele

Aşadar, producătorii vor fi nevoiţi să vândă mai scump. Fermierii estimează că primele roşii româneşti ar putea costa 30 de lei kilogramul. Castraveţii ar putea ajunge la 8 lei, iar pentru o legătură de ridichi am putea plăti 6 lei. Tot 6 lei ne va costa şi o salată verde.

Românii plătesc 7 lei pentru un litru de benzină sau motorină
Românii plătesc 7 lei pentru un litru de benzină sau motorină

Va fi micşorată acciza?

Surse guvernamentale au declarat miercuri pentru digi24.ro că reducerea accizei la carburant nu se va mai aplica, deocamdată,  întrucât nu există un acord al Coaliţiei PNL-PSD în acest sens.

Marţi, ministrul Finanţelor, Adrian Câciu, anunţase, pe Facebook, înjumătăţirea accizei la carburant, ceea ce ar fi dus la micşorarea preţului la pompă cu 1,2 lei. Benzina şi motorina costă acum în jur de 7 lei litrul.

„A rămas că nu anunţăm nimic până când premierul Nicolae Ciucă nu se întâlneşte cu cei de la OMV şi Rompetrol”, adaugă sursele citate.

Liderii Coaliţiei susţin că motivul amânării ar fi legat de criza din Ucraina şi de o directivă a Uniunii Europene, care prevede că acciza nu poate scădea sub un nivel minim. Dacă acciza s-ar fi redus cu jumătate, directiva europeană ar fi fost încălcată. Măsura ar fi urmat să se aplice pentru o perioadă de trei luni.

Fluxul de gaze, vital pentru economie
Fluxul de gaze, vital pentru economie

Ce se va întâmplacu importul gazelor

România importă zilnic o cantitate de gaze naturale de 5,3 milioane de metri cubi prin Ucraina, iar consumul naţional este în jur de 40 de milioane de metri cubi pe zi.

“Chiar dacă importurile de gaze din Ucraina vor fi sistate, fluxurile de gaze pot fi redirecţionate cu uşurinţă prin punctul de intrare de la Negru Vodă şi prin alte puncte”, susţine Ion Sterian, director general la Transgaz.

Alte conducte de import al gazelor sunt cele de la Giurgiu-Ruse (Bulgaria) şi Arad-Szeged (Ungaria).

Puteţi urmări ştirile Click! pe Google NewsFacebook și Instagram!  

FotoJet (2) jpg
cub dana nălbaru png
FotoJet (6) jpg
FotoJet (1) jpg
Prima ninsoare din iarna 2022-2023 în București. FOTO Inquam Photos / Octav Ganea
FotoJet (7) jpg
captura Raja Drone ID Youtube (3) jpg
cub cub cătălin scărlătescu png
image
image
image
image
image
image
fumat , alcool, jpg
FotoJet (6) jpg
salariu copy jpeg
cluj napoca 2126987 1920 jpg
Prima ninsoare din iarna 2022-2023 în București. FOTO Inquam Photos / Octav Ganea
animal 1867472 1920 jpg