De ce au crescut prețurile în România? Ce spune un specialist despre anul 2022

În cadrul unui interviu, un specialist în a dezvăluit pronosticurile sale cu privire la domeniul energiei, în care au existat scumpiri mari în ultima perioadă. Iată care sunt previziunile sale!

Previziunile unui specialist cu privire la scumpirile din România Foto: Arhivă
Previziunile unui specialist cu privire la scumpirile din România Foto: Arhivă

Laurian Lungu, macroeconomist, a vorbit, în cadrul unui interviu pentru „Adevărul”, despre motivul scumpirilor din ultima perioadă și care sunt măsurile pe care le-ar putea lua cetățenii în acest context. Specialistul a explicat că 2022 ar putea fi anul în care lucurile vor lua o turnură pozitivă, însă există și anumite riscuri. 

Cât ar putea ține scumpirile?

Cât despre scumpiri și durata lor, Laurian Lungu a explicat că se așteaptă ca prețurile la    energia electrică, gaze și produse de bază să rămână ridicate pe perioada iernii. În primăvară însă, acestea ar putea scădea, explică el, însă nu ar trebui să avem speranțe prea mari în privința prețurilor la energie.

Pe termen scurt, mă aştept ca preţurile să rămână ridicate acum, pe perioada iernii. Dar apoi, în primăvară-vară, probabil că ele vor scădea. Nu ştiu dacă vom ajunge la nivelul celor de anul trecut, mai degrabă nu cred.

Desigur, ar trebui găsită o soluţie pe termen mediu şi lung dată fiind această conjunctură. Preţurile la energie, în special energie electrică şi gazele naturale care pe noi ne afectează în primul rând, probabil vor rămâne la un nivel ridicat. Acum, sigur a fost o iarnă mai aparte, o situaţie mai aparte şi cu această conjunctură geopolitică, Rusia, Ucraina, exporturile de gaze ale Rusiei”, a declarat acesta.

Motivul creșterii prețurilor

În ceea ce privește motivul scumpirilor, Lungu a explicat că există un întreg sistem care afectează creșterea prețurilor. 

Aceasta se întâmplă în primul rând din cauza politicilor de tranziţie climatică. Sunt aceste ţinte pe care Uniunea Europeană şi le-a asumat, de a atinge un nivel zero al emisiilor până în 2050. (..)

Aceste ţinte sunt cele care forţează întreaga economie europeană să se ajusteze. În opinia mea, ele sunt foarte ambiţioase şi probabil că nu au fost analizate foarte bine nici efectele.

Ceea ce am observat în această iarnă, sunt toate aceste efecte ale disrupţiei. (..) Principiul e că dacă nu ai foarte mult soare, dacă nu bate vântul, atunci tot trebuie să te bazezi cumva pe vechile surse de energie. Vedem că au crescut foarte mult preţurile certificatelor de CO2. Asta afectează întreaga economie şi duce la creşterea preţurilor”, a mai spus Laurian Lungu.

În ceea ce privește previziunile pentru acest an, dar și dacă măsurile luate de Guvernul României sunt cele potrivite, din perspectiva specialistului, puteți citi continuarea interviului pe Adevărul.

Puteţi urmări ştirile Click! şi pe Google News!  

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
Ion Tiriac (Sportpictures) jpg
image
image
image
image
image
image
cruce pixabay jpg
parau peta1 jpg
image png
tiktik chelnerita png
fabrica freepik jpeg
dieta peste somon cu legume   shutterstock 2255828609 jpg
 Dietă- post intermitent FOTO Shutterstock
banner pensii png
image
actualitate.net
image
actualitate.net