2022, anul scumpirilor pentru bucureșteni! Iată ce taxe cresc chiar și de peste 8 ori mai mult

Ultima actualizare:

    Ce scumpiri îi așteaptă pe bucureșteni în 2022Foto: Pixabay
Ce scumpiri îi așteaptă pe bucureșteni în 2022Foto: Pixabay

Ce scumpiri îi așteaptă pe locuitorii orașului București

Anul 2022 nu vine deloc cu vești bune pentru locuitorii Capitalei. Taxa pentru parcarea de reședință crește de la 84 lei/an până la 600 lei pentru bucureștenii care locuiesc în centru (de peste 7 ori) și de la 37 lei/an la 300 pentru cei care locuiesc la periferie (adică de peste 8 ori).

Taxa pentru parcarea de reședință crește considerabil

Majorarea prețurilor la parcarea de reședință a fost cerută de primarii de Sector, motivând că actualul preț este prea mic și nu permite întreținerea parcărilor sau amenajarea unora noi. Există și reguli diferite în funcție de sectoare, însă. Cel mai scump loc de parcare atribuit în sectorul 3 s-a ridicat la 4.000 lei/an.  În acest sens se face licitație dacă există mai multe cereri pentru un loc de parcare liber, iar cine oferă mai mult, acela câștigă.

Afectați de aceste schimbări vor fi doar cei care au locurile de parcare atribuite de primărie locatarilor dintr-o anumită zonă, care au depus cereri către DSP (Direcția Servicii Publice) și nu persoanele care au cupărat locul de parcare.

Prețul la gigacalorie ar putea crește

De asemenea, scumpirile le vor resimți și cei racordați la sistemul centralizat de încălzire. Aceștia ar putea plăti cu circa 70% în plus pentru gigacalorie, astfel că factura la încălzire s-ar putea dubla.

​Primarul general al Capitalei, Nicușor Dan, a propus de la 1 decembrie o creștere a prețului gigacaloriei pentru bucureștenii racordați la sistemul centralizat de la 164 lei la 280 lei. Propunerea primarului trebuie însă aprobată de Consiliul General, ceea ce nu s-a întâmplat până acum, deoarece nu există consens politic. PNL și PMP susțin majorarea, PSD și USR, nu.Pentru o lună de iarnă, pentru încălzirea unei camere se consumă în medie o gigacalorie, însă acest lucru depinde de mai mulți factori: dacă locuința este bine izolată, câte grade dorim în casă etc. Totuși, la un consum mediu, de 1 gigacalorie pe cameră, factura ar putea crește astfel:

  • o garsonieră - consum de 1 gigacalorie, factura crește de la 164 la 280 lei;
  • un apartament de două camere - la consum de două gigacalorii, factura crește de la 328 la 560 lei;
  • un apartament de trei camere - la un consum de 3 gigacalorii, factura crește la 492 lei la 840 lei;

Transportul public, scumpit încă din 2021

De la 1 august 2021, prețul unei călătorii cu metroul a crescut de la 2,5 la 3 lei, iar la STB (autobuz, tramvai, troleibuz) a crescut de la 1,3 lei la 3 lei, noutatea fiind că nu se mai folosește călătoria în sine, ci intervalul orar, respectiv 90 de minute, astfel că se pot folosi mai multe mijloace de transport cu același bilet.A fost introdus și un bilet comun Metrorex-STB de 5 lei care acum va oferi acces timp de 90 de minute la ambele rețele de transport. Un abonament de 24 de ore costă 8 lei, iar abonamentul comun STB / Metrorex pentru 24 de ore - 14 lei.

Noutatea la abonamentele de 24 și 72 de ore este că acestea au chiar 24 de ore de la momentul emiterii. S-a eliminat abonamentul „de zi” care, cumpărat la ora 18:00, de pildă, era valabil doar restul de 6 ore din acea „zi”.

Sunt și abonamente de o lună, 6 luni și 12 luni. Prețurile sunt de 80 de lei separat pentru fiecare dintre rețele (140 de lei în comun STB / Metrorex), 400 de lei (700 de lei în comun STB / Metrorex), respectiv 700 de lei (1200 de lei în comun STB / Metrorex), informează hotnews.ro.

Locuitorii sectorului 2, taxe suplimentare pentru gunoiul menajer

Afectați de alte taxe vor fi locuitorii Sectorului 2 din București, care au obligația să încheie un contract individual cu operatorul de salubrizare, în caz contrar riscă să plătească taxe suplimentare. Consiliul Local al Sectorului 2 a stabilit în luna august prețurile rezidenților pentru ridicarea gunoiului menajer.

Astfel, pentru ridicarea unei pubele de 120 l de deșeuri reziduale, în care nu se află deșeuri reciclabile, vor plăti 8,24 lei, iar pentru una de 240 l - 16,47 lei.  Pentru deșeurile reciclabile, cetățenii vor plăti 0,99 lei pe tonă, fără TVA, prețul fiind subvenționat de Primărie. Dacă nu colectează selectiv, tariful este 10,21 lei pe pubela de 120 l și 20,43 pentru pubela de 240 l. Cetățenii pot încheia contracte cu Supercom până la finalul anului.

Tot până atunci, cetățenii vor plăti taxa de 10 lei/lună/pe persoană instituită de primărie, dacă nu încheie contract. De la 1 ianuarie 2022, Consiliul Local Sector 2 a decis ca locuitorii din sector care nu au încheiat până la data respectivă contract individual de salubrizare cu Supercom vor plăti o taxă de de 21,27 lei/lună. La o familie de 3 persoane asta înseamnă aproape 65 lei/lună, dublu față de situația în care au contract cu Supercom și colectează selectiv.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Kate Letizia și Sofia colaj jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
image png
venice 2855264 1280 jpg
cozi ceausescu jpg
orasul 5 min danemarca  jpg
Produse Lidl pe raft - magazin FOTO Shutterstock
Parlamentul European si Iohannis   sala goala FOTO Radu Eremia jpg
oala presiune jpeg
mircea diaconu jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net