Șoferii, disperați din cauza scumpirii carburanților: «Ne puneţi pe butuci!»

Ultima actualizare:

”Ne-a distrus noul preţ al benzinei!” - se plâng cei aflaţi la volan. Cei mai mulţi dintre şoferii români sunt disperaţi din cauza noilor scumpiri ale combustibililor.

Şoferii intră cu teamă în staţiile de alimentare. Foto: Sever Gheorghe
Şoferii intră cu teamă în staţiile de alimentare. Foto: Sever Gheorghe

De pildă, preţul unui litru de benzină costă în jur de 7 lei. Se poate spune că urmează vremuri grele pentru posesorii de maşini.

Benzina şi motorina au avut parte de o scumpire accelerată de la începutul anului, cauzată în principal de majorarea accizei la carburanţi, apoi de criza energetică, la care se adaugă contextul internaţional.

Am verificat preţurile la cinci reţele diferite de benzinării prezente în Bucureşti şi peste tot am constatat scumpiri.

La Petrom, pe strada Barbu Văcărescu, benzina se vindea cu 6,7 lei litrul, iar motorina - cu 6,6 de lei litrul.

Pe şoseaua Pipera, la benzinăria Mol, motorina se vindea cu 6,81 de lei litrul, iar benzina - cu 6,95 de lei litrul. La OMV, benzina costa 6,98 lei litrul, iar motorina - 6,81 de lei litrul. Nici la benzinăria Rompetrol de peste drum nu erau diferenţe mari. Litrul de benzină costa 6,98 de lei, iar cel de motorină - 6,81 de lei.

Peste tot, oamenii priveau pompa şi preţul şi abia apoi alimentau maşina, dar cu strângere de inimă.

”Sunt taximetrist şi tarifele noastre au rămas la fel, tragem mult mai mult pentru bani mai puţini. N-am ce să fac, rabd şi muncesc în continuare, pentru a-mi face planul”, oftează şoferul Alexandru Marius, în timp ce priveşte, din rondul de la Pipera, preţurile benzinăriilor de peste drum.

Gina Preda a tras pe dreapta şi se uită pe internet unde sunt cele mai avantajoase preţuri la combustibil în zona Aviaţiei.

”De mâine, nu cred că mă mai duc la serviciu cu maşina, fiindcă a devenit un lux”, spune tânăra.

”Nu se justifică sub nici o formă ceea ce se întâmplă în benzinării. Eu fac ride-sharing şi sunt lovit în moalele capului de ceea ce se petrece. Chiar nu înţeleg unde o să se ajungă. Benzina şi motorina vor sări sigur de 7 lei litrul. Mi-au scăzut încasările de la începutul anului cu 30-40 la sută, din cauza scumpirilor din benzinării”, îşi varsă oful Nicolae Bogdan.

Şi mai necăjit este Marius Grancea, şofer pe maşină de transport marfă. L-am întâlnit tocmai când se plângea nervos la telefon unui prieten.

”Ce poţi să mai zici cu preţurile astea? Pe mine m-a lovit rău, fiindcă eu trăiesc din transporturi, depind de preţul combustibilului. Nu ştiu pe unde să mai scot cămaşa, fac tot timpul calcule, dar cât să le ceri oamenilor, ca să devină rentabil un transport? Nu se mai poate, ne puneţi pe butuci!”, se enervează Marius pe toţi şi pe toate.

De ce au crescut preţurile la combustibili

De la 1 ianuarie, acciza la carburanţi, componenta principală a preţului, a crescut cu peste 7 bani pe litru, devenind 1.892 de lei pentru 1.000 de litri de benzină şi de 1.734 de lei pentru 1.000 de litri de motorină.

La mia de litri, creşterea este de 65 de lei la benzină şi de 60 de lei la motorină. Acum un an, un litru de benzină la pompă era în jur de 4,8 lei.

În cazul motorinei, preţul mediu al unui litru a crescut cu 8,5%, ceea ce înseamnă că un plin (50 de litri) costă astăzi cu 26 de lei mai mult decât în urmă cu 30 de zile.

  Puteţi urmări ştirile Click! şi pe Google News!

image
image
image
image
image
image
uber si bolt webp
image png
gesturi italieni jpg
image png
Palatul Cultural Arad jpg
ambulanta jpg
pod baltimore teorii jpg
Alimente de bază. FOTO Inquam Photos / Octav Ganea
image
actualitate.net
image
actualitate.net