Virusul ucigaş se apropie de România? Bărbat suspect de Ebola mort la 350 de kilometri de graniţă
Ebola se răspândeşte în Europa! După ce o asistentă medicală a fost diagnosticată, luni, în Spania, un britanic, suspect de Ebola, a murit, joi, în Macedonia, iar prietenul care îl însoţea prezintă simptomele bolii. Îngrijorarea e cu atât mai mare, cu cât capitala Macedoniei se află la doar 350 km de graniţa României.
În urmă cu o săptămână, britanicul de 58 de ani, împreună cu un amic (72 de ani), au ajuns direct din Marea Britanie, la Skopje, capitala Macedoniei.
Nici unul nu fusese înainte în Africa! La scurt timp, bărbatul de 58 de ani a început să se simtă rău. Avea febră, vomita şi avea sângerări interne. Trei zile a agonizat în camera sa de hotel. La un moment dat, a fost chemată ambulanţa, iar medicii l-au dus la spital. Aici, după doar 90 de minute, a murit.
„Din cauza stării grave de sănătate la momentul internării în spital, prezentând între altele vomă şi o hemoragie internă, dar şi din cauza decesului, am putea spune că a fost vorba despre simptome de Ebola”, a anunţat Ministerul macedonean al Sănătăţii. Culmea e că şi amicul lui a început să prezinte simptome specifice Ebolei. Tocmai de aceea, hotelul în care au fost cazaţi a fost închis, fiind păzit de Poliţie. Mai mult, toţi angajaţii hotelului, turiştii cazaţi acolo, dar şi paramedicii care l-au consultat pe britanic se află în carantină. Macedonia a trimis probele de sânge la un laborator din Germania, care urmează să confirme sau să infirme diagnosticul.
În Spania, alerta este şi mai mare, întrucât autorităţile sanitare depistează tot mai multe persoane care au intrat în contact cu asistenta medicală diagnosticată cu Ebola, în 6 octombrie. Este vorba de 84 de oameni. Creşte şi numărul persoanelor internate, acesta ajungând la 11: cinci medici, două infirmiere, un infirmier, un paznic şi două angajate ale unui salon de înfrumuseţare din Alcorcon, care au epilat-o pe Teresa Ramos Romero (44 de ani).
Toţi, inclusiv asistenta, sunt internaţi la Spitalul Carlos III, din Madrid. Potrivit medicilor, starea Teresei este gravă, dar stabilă, ea fiind conectată la aparate. Asistenta s-a infectat cu Ebola în timp ce îi îngrijea pe cei doi preoţi care s-au îmbolnăvit în Africa şi care au fost aduşi în Spania.
Şi noi ne pregătim pentru Ebola
Ministerul Afacerilor Externe (MAE) a anunţat, ieri, că şase români, foşti angajaţi ai Alro Slatina, se află în Sierra Leone, ţară afectată foarte grav de Ebola. Aceştia lucrează la o altă companie, starea lor de sănătate este bună şi nu vor să se întoarcă în ţară. De asemenea, MAE a infirmat informaţia apărută ieri, potrivit căreia un român ar fi murit de Ebola, în Sierra Leone. Totuşi, faptul că virusul a început să facă victime în Europa a determinat autorităţile sanitare din România să ia măsuri.
Astfel, specialiştii Ministerului Sănătăţii au inclus combaterea infecţiilor cu virusul Ebola în programele naţionale de sănătate, conform unui proiect de hotărâre de guvern pus în dezbatere publică. Astfel, susţin iniţiatorii săi, se asigură cadrul legal pentru punerea în aplicare a unui obiectiv strategic din domeniul prevenirii şi creşterii capacităţii de intervenţie în combaterea infecţiilor cu virus hemoragic Ebola. Mai exact, Ministerul de Interne şi cel al Sănătăţii vor amenaja, în apropiere de Bucureşti, un spital de campanie unde vor fi izolaţi eventualii bolnavi de Ebola. Spitalul va avea 40 de paturi.
Iată cum se transmite Ebola!
Care sunt simptomele bolii
Ebola se manifestă, la început, ca o gripă, cu febră, dureri musculare, dureri de cap şi slăbiciune. Pe măsură ce boala avansează, sunt afectaţi rinichii şi ficatul, apar erupţii pe piele, iar bolnavul începe să vomite şi să facă diaree. În ultimul stadiu al bolii, persoana infectată prezintă sângerări interne şi externe. Virusul febrei hemoragice a fost descoperit în 1976.
Se crede că liliecii sunt principalii purtători ai virusului, iar oamenii şi maimuţele se infectează după ce mănâncă fructe sau legume contaminate de fecalele liliecilor. Epidemia din 2014, din Africa de Vest, pare-se, a izbucnit într-un sat din Guineea, unde vânătoarea de lilieci este o practică obişnuită. Până acum, 3.800 de oameni au murit de Ebola în Africa, iar circa 8.000 de oameni au fost infectaţi.