Votul pentru urmărirea penală a lui Tăriceanu, amânat. Care este motivul


    Călin Popescu-Tăriceanu a obținut amânarea cu o săptămână a votului pentru începerea urmăririi penalefoto: arhiva Click!
Călin Popescu-Tăriceanu a obținut amânarea cu o săptămână a votului pentru începerea urmăririi penalefoto: arhiva Click!

Comisia juridică din Senat a amânat cu o săptămână votul pe solicitarea DNA de încuviințare a începerii urmăririi penale pe numele lui Călin Popescu-Tăriceanu, președintele Senatului. Motivul invocat de senatori a fost timpul insuficient pentru studierea documentelor depuse de Tărinceanu în apărarea lui.

Membrii comisiei juridice au cerut conducerii Senatului ca termenul pentru vot să fie prelungit o săptămână. "După cum știți, ieri (luni- n.r.) avocatul domnului Tăriceanu a depus note scrise în apărare, un material de consistent. Colegii mei nu au reușit să vadă acest material în totalitate. De asemenea, am primit ieri și astăzi mai multe cereri de studiere a dosarului de către senatori care nu sunt membri ai Comisiei juridice. În consecință, am hotărât să trimitem Biroului Permanent aceste solicitări cu recomandarea de a permite colegilor senatori care nu sunt membri comisiei să poată studia dosarul în cadrul Comisiei juridice după o procedură de confidențialitate pe care o va stabili Comisia și Biroul permanent. De asemenea, vom studia notele trimise în apărare de domnul Tăriceanu. Practic dezbaterea pe fond o vom face săptămâna viitoare, în funcție de ceea ce va decide Biroul permanent. Am cerut Biroului permanent o săptămână", a declarat președintele Comisiei juridice, Robert Cazanciuc, la finalul ședinței care a început la ora 10.00 și a durat aproximativ 30 de minute, potrivit Mediafax.

Tăriceanu: ” Parlamentul are dreptul suveran de a decide această acțiune de începere a urmăririi penale”

Tăriceanu a anunțat, luni, că a transmis Comisiei juridice a Senatului, notele scrise care vor fi depuse la dosarul său. Liderul ALDE a precizat că notele reprezintă argumente mai detaliate prezentate marțea trecută, când a fost audiat de forul legislativ."Argumentele pe care le-am avut de prezentat le-am prezentat la Comisie. Acum există numai o trecere în revistă, mai detaliată, a lor. Sigur că trebuie avut în vedere că Parlamentul are dreptul suveran de a decide această acțiune de începere a urmăririi penale și sigur că Parlamentul nu se substituie organelor de cercetare penală, deci Comisia nu este chemată în primul rând să analizeze calitatea probelor prezentate de procuratură, ci Senatul este chemat să decidă mai degrabă asupra oportunității din punct de vedere politic asupra acestei solicitări", a afirmat Tăriceanu, luni la Parlament.După votul comisiei, raportul asupra solicitării DNA va intra în plenul Senatului. Raportul este consultativ, însă obligatoriu procedural. Fiind vorba despre fapte comise în timpul mandatului de premier, procurorii nu pot începe urmărirea penală fără aprobarea Camerei din care face parte Tăriceanu.

Tăriceanu, acuzat de luare de mită

DNA a solicitat Senatului încuviinţarea începerii urmăririi penale pe numele lui Călin Popescu Tăriceanu, acesta fiind acuzat de luare de mită. Concret, Tăriceanu ar fi primit aproape 800.000 de dolari de la de la reprezentanţii unei companii austriece pentru a încheia mai multe acte adiţionale la un contract comercial, banii fiind folosiţi pentru campania electorală. Firma la care fac referire procurorii este Fujitsu Siemens Computers, cea de al cărui nume a fost legat şi dosarul Microsoft, în care au fost implicaţi mai mulţi demnitari români.În anul 2014, Fujitsu Siemens GmbH Austria a făcut un denunţ cu privire la infracţiuni efectuate de angajaţii români în legătură cu încheierea şi derularea contractului pentru licenţe Microsoft din 2004 cu Guvernul României.

Citește și:

Procurorii cer trei ani de închisoare pentru Călin Popescu Tăriceanu

Ce averi au politicienii. Tăriceanu deține șase apartamente, rudele i-au donat lui Dragnea un BMW X5

andreea mantea
zodia care va avea un weekend de cosmar jpg
horoscop jpg
cub gabi bădălău png
Schengen FOTO Shutterstock
tina turner jpg
dorin cioaba 2 jpg
vouchere pentru energie electrica jpg
image
image
image
image
image
image
incendiu moscova decembrie 2022 jpg
shutterstock bani 1953888304 jpg
cub gabi bădălău png
dorin cioaba 2 jpg
Schengen FOTO Shutterstock
vouchere pentru energie electrica jpg