Vrea iar să meargă 700 de kilometri la -50 de grade

Ultima actualizare:

    Tibi Uşeriu aleargă într-o nouă cursă nebunească la Cercul Polar - Sportivul a ţinut secretă participarea până în ultimul moment
Tibi Uşeriu aleargă într-o nouă cursă nebunească la Cercul Polar - Sportivul a ţinut secretă participarea până în ultimul moment

Nu se lasă! Sportivul Tibi Uşeriu a luat startul duminică la 10.30 (ora locală) la Yukon Arctic Ultra, un maraton extrem de dificil care are loc anual, în luna februarie, în Canada. Competiţia presupune parcurgerea a 700 de kilometri prin păduri şi teren accidentat, la temperaturi care ajung şi la -50 de grade. Anul trecut, un sportiv a rămas fără mâini şi picioare din cauza degerăturilor.

Tibi Uşeriu este singurul român care s-a înscris la Yukon Arctic Ultra, un ultramaraton care urmează traseul celei mei dure curse de atelaje canine din lume. Competiţia are loc în Canada în fiecare an în luna februarie, scrie adevarul.ro. La ora startului, în locul de pornire se înregistrau -28 de grade, însă organizatorii se aşteaptă şi la -50 de grade, variaţiile de temperatură fiind foarte mari de la o zi la alta. 70 de sportivi din întreaga lume s-au înscris la această cursă, dintre ei doar 41 încumetându-se să îşi măsoare forţele la cel mai lung traseu, de 700 de kilometri. În ultimele 12 ore, Tibi Uşeriu a parcurs aproape 70 de kilometri şi se află în primii 10 concurenţi, mai exact pe poziţia 9. Concurenţii trebuie să parcurgă acest traseu în 13 zile şi 13 nopţi.

Participarea lui Tibi Uşeriu la această cursă extremă a fost anunţată când sportivul era deja acolo, planurile sale fiind ţinute secret până acum. Bistriţeanul şi-a anunţat participarea pe pagina sa de Facebook, unde a postat şi un filmuleţ, în care face cunoscut faptul că dedică această experienţă traseului Via Transilvanica, cel mai ambiţios proiect al ONG-ului Tăşuleasa Social, pe care îl conduce.

„Ca orice cursă în zone polare, în sanie îţi pui tot ce ai nevoie pentru cele 13 zile şi 13 nopţi pe care le ai la dispoziţie pentru a ajunge la final. Teoretic simplu, practic... destul de puţini reuşesc să ajungă la final. Traseul este integral prin sălbăticie, nu se circulă pe drum deloc, doar le traversează din când în când. Poteca este destul de bine bătătorită, deoarece pe aici se circulă cu snow-mobile şi cu sănii trase de cai. Dacă bate vântul, poteca dispare şi apare... distracţia. Nimic nou pentru Tibi”, se arată în jurnalul de cursă realizat de asociaţia Tăşuleasa Social, pe pagina oficială de Facebook.

Unui concurent i-au fost amputate picioarele şi palmele

Temperaturile extreme, precum şi uşurinţa cu care te poţi pierde pe traseu au dus la tragedii la ediţia de anul trecut. În 2018, doi concurenţi s-au ales cu amputări din cauza degerăturilor serioase. În starea cea mai gravă a fost concurentul italian Roberto Zanda, care s-a ales cu palmele şi picioarele amputate de la genunchi în jos, conform adevarul.ro. Acesta s-a rătăcit pe traseu şi a fost găsit abia după 17 ore. Un alt element care terorizează efectiv concurenţii este prezenţa haitelor de lupi. Deşi până acum nu a fost înregistrat nici un incident cu animalele sălbatice, prezenţa lupilor îi face pe mulţi să renunţe.

Click! spune

În 2018, Tibi Uşeriu a câştigat pentru a treia oară consecutiv ultramaratonul 6633 Arctic Ultra, considerat una dintre cele mai dure curse din lume. Românul a parcurs cei 618 kilometri în mai puţin de 173 de ore, mai precis în 7 zile, 7 ore şi 50 de minute. Anul trecut, startul a fost luat de patru români: Tibi Uşeriu, Levente Polgar, Avram Iancu şi Florentina Iofcea. Exceptându-l pe Tibi Uşeriu, ceilalţi români au abandonat cursa încă din primele 24 de ore.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
Michael Douglas și fiica sa Carys foto Instagram jpg
image
image
image
image
image
image
plaja dunraven bay captura video 2 jpg
CEDO - Curtea Europeană a Drepturlor Omului FOTO Shutterstock
farmacie medicamente pastile shutterstock 717437125 jpg
Soldat ucrainean cu telefonul în mână FOTO Profimedia
buletin carte de identitate foto mai
image png
anul fara vara jpg
the landlord opened the door with a pending key home selling ideas home mortgage free photo jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net