Vrei asigurare facultativă a locuinţei? Mai întâi încheie una obligatorie!
Cei care doresc să cumpere o poliţă de asigurare facultativă pentru locuinţă sunt obligaţi să încheie mai întâi asigurarea obligatorie PAD, asigurare împotriva cutremurelor, alunecărilor de teren şi inundaţiilor. Legea a intrat în vigoare în această săptămână. Specialiştii avocatnet.ro ne spun care sunt toate noutăţile.
Potrivit unui act normativ publicat în Monitorul Oficial, societăţile de asigurare-reasigurare nu vor mai avea voie să facă asigurări facultative în cazul locuinţelor pentru care nu s-au încheiat asigurări obligatorii. În cazul persoanelor care au asigurări facultative multianuale la momentul intrării în vigoare a legii nr. 191/2015, asigurările obligatorii vor trebui încheiate cu ocazia primei aniversări anuale. PAD va pune semestrial la dispoziţia primăriilor, în format electronic, lista proprietarilor care au încheiat contracte de asigurare obligatorie. Autorităţile din cadrul primăriei, prin compartimentul de specialitate, vor trimite, în termen de trei zile de la data primirii listei, scrisori de înştiinţare, cu confirmare de primire, către persoanele care nu au încheiat o poliţă obligatorie pentru locuinţele pe care le deţin în proprietate.
Se elimină certificatul de asigurare
Deşi până acum dovada existenţei contractului de asigurare obligatorie a locuinţei se făcea atât cu poliţa PAD cât şi cu certificatul de asigurare, conform noilor prevederi sunt eliminate documentele din urmă. Aşadar, pentru a face dovada existenţei poliţei obligatorii trebuie să prezinţi doar poliţa PAD, nu şi certificatul de asigurare. Prin urmare, societăţile de asigurare îţi vor elibera, de acum încolo, doar poliţa. Aceasta este documentul pe baza căruia asiguratorul se obligă să-ţi plătească despăgubiri.
Se va efectua o inspecţie de risc
Înainte de încheierea unei asigurări obligatorii, locuinţele ar putea fi supuse unei inspecţii de risc. Mai exact, Pool-ul de Asigurare Împotriva Dezastrelor naturale va putea să efectueze, pe propria cheltuială, o inspecţie de risc a locuinţei înainet de încheierea asigurării obligatorii. Însă, acest lucru va fi făcut numai în cazuri bine determinate şi reglementate prin norme ale Autorităţii de Supraveghere Financiară.Când intră în vigoare poliţa?Poliţa PAD are o valabilitate de 12 luni şi intră în vigoare începând cu ora 0.00 a celei de-a cincea zi de la data la care se va face plata primei obligatorii şi semnarea contractului de asigurare. Aceasta este o altă noutate. Până acum, valabilitatea poliţei începea, cel mai devreme, de la ora 0.00 a zilei următoare celei în care se plătea prima obligatorie.
Poliţa PAD costă 10 sau 20 € pe an
Locuinţele sunt împărţite în două categorii de tip A şi tip B, în funcţie de cum sunt construite. Pentru casele de tip A, preţul asigurării este de 20 de euro pe an, iar despăgubirile acordate ajung până la 20.000 de euro. Pentru locuinţele de tip B, preţul este de 10 euro, iar despăgubirile ajung până la 10.000 de euro. În momentul de faţă, 23 de societăţi pot încheia asigurări obligatorii de locuinţe împotriva dezastrelor naturale precum cutremure, alunecări de teren şi inundaţii. Poliţele de asigurare facultativă costă mai mult. De obicei, procentual vorbind, primele practicate de companiile din România variază între 0,1 – 0,4% din valoarea locuinţei şi a bunurilor, acolo unde este cazul. Prin urmare, asta înseamnă că pentru o locuinţă de 60.000 euro vei plăti o primă anuală între 60 şi 240 de euro.
Click! spune
Potrivit legii, persoanele care nu încheie poliţa de asigurare obligatorie riscă amenzi între 100 şi 500 de lei. Locuinţele care sunt incluse în clasa I de risc seismic nu pot fi asigurate împotriva dezastrelor naturale decât după ce sunt consolidate.