Vrei o locuinţă? Băncile au primit fonduri suplimentare pentru «Prima Casă»
În cazul în care doreşti să achiziţionezi o locuinţă prin programul „Prima Casă", ar trebui să te grăbeşti! Banii alocaţi de Guvern băncilor sunt suficienţi pentru a acoperi solicitările până la sfârşitul anului însă, din 2013, nu există semnale privind o continuare a programului. Specialiştii conso.ro ne spun de câţi bani mai dispun în prezent băncile şi care sunt paşii pe care trebuie să-i parcurgi pentru a primi un credit ipotecar.
Plafonul disponibil pentru băncile înscrise în programul „Prima Casă" este suficient până la finalul anului, conform reprezentanţilor Fondului Naţional de Garantare a Creditelor pentru Întreprinderile Mici şi Mijlocii.
Garanţiile disponibile depăşesc 300 milioane de euro cu care se pot acorda aproximativ 14.000 de credite noi.
Fonduri suplimentare pentru CEC
Un număr de opt bănci de dimensiuni mai mici mai au la dispoziţie garanţii de aproximativ 120 milioane euro, la care se adaugă suplimentul de 200 milioane euro alocate de guvern pentru băncile care îşi epuizează plafoanele iniţiale.
Din acest fond de 200 de milioane au fost alocaţi bani pentru:
- CEC - 115 milioane euro;- BRD - 60 milioane euro;- BCR - 45 milioane euro. - UniCredit Ţiriac Bank şi Raiffeisen Bank au depus şi ele cereri de majorare a fondurilor alocate.
Băncile pot acorda 14.000 de împrumuturi
Cele peste 300 de milioane de euro (garanţiile de 120 de milioane euro plus cele 200 de milioane euro suplimentare) reprezintă doar garanţia oferită de stat, în proporţie de 50%.
Astfel, valoarea totală a creditelor ce mai pot fi acordate prin programul „Prima Casă" până la sfârşitul anului este de 600 milioane euro.
Având în vedere o valoare medie de 42.000 euro a creditului, băncile mai pot acorda aproximativ 14.000 de împrumuturi prin acest program.
„Banii sunt suficienţi până la finalul lui 2012", a precizat George Pană, directorul Fondului Naţional de Garantare.
Din 2013, «Prima Casă» ar putea dispărea
Eventualele fonduri neutilizate până la finalul anului nu vor putea fi reportate în anul 2013.
Pe de altă parte, trebuie menţionat şi faptul că, până în prezent, nu există semnale clare din partea Guvernului că ar dori să aloce noi fonduri pentru anul viitor şi nici nu au fost iniţiate discuţii în acest sens.
Situaţii similare au existat şi în 2010 şi 2011, când programul a fost, practic, îngheţat temporar, din lipsă de fonduri.
Peste 100 de credite au devenit neperformante
Dintr-un total de 72.000 de credite acordate în cadrul programului „Prima Casă" începând din anul 2009, un număr de 109 împrumuturi au ajuns în zona de executare silită.
În cazul executării garanţiei, Fondul de Garantare plăteşte automat jumătate din soldul datoriei către bancă.
Ulterior, banca împreună cu ANAF încep executarea silită a imobilului, iar suma obţinută în urma vânzării se împarte în mod egal între stat şi bancă.
Pentru cererile de plată a garanţiei neonorate de Fondul Naţional de Garantare, băncile pot executa imobilul şi valorifica suma obţinută în urma vânzării.
Românii sunt datori vânduţi la bănci
Valoarea totală a creditelor în lei restante ale populaţiei şi firmelor, pe aprilie 2012, ajunge la 10,025 miliarde lei, cu 2,7% peste cea din martie, iar a celor în valută la 13,841 miliarde lei, în creştere cu 3,6%, conform unui raport al BNR.
Constănţenii sunt cei mai îndatoraţi din perspectiva raportului între volumul de credite acordate pe cap de locuitor şi salariul mediu.