Vrem şi noi un strop de răcoare! Câte grade sunt la biserică, la metrou sau în supermarket, pe caniculă

Ultima actualizare:

Ce au în comun o staţie de metrou, o biserică, un supermarket, un sediu de serviciu social şi un hol de mall? În mod normal nimic, dar ieri pe caniculă (peste 35 de grade în Bucureşti) au ajuns pe post de săli de aşteptare şi odihnă pentru oamenii speriaţi de zăduful de afară. Reporterii Click! le-au vizitat şi au luat temperatura!

image

Administraţia Naţională de Meteorologie a emis, miercuri o avertizare de caniculă pentru Banat, Crişana, sud-vestul Transilvaniei, Oltenia şi Muntenia, unde temperaturile maxime vor fi cuprinse în general între 34...37 de grade, iar disconfortul termic va fi ridicat. Indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăşi pragul critic de 80 de unităţi.

Câte grade sunt în biserică, pe caniculă

Cifrele seci nu pot însă explica în adevărata lumină situaţia de pe străzi. Cum ştrandurile şi piscinele nu sunt la îndemâna tuturor, a fost aglomeraţie în locurile în care umbra şi răcoarea pot fi primite fără efort financiar, iar în această privinţă românii au dat dovadă de mare inventivitate. În Bucureşti oamenii au ieşit ca de obicei în număr mare pe străzi fără a lua în seamă avertizările specialiştilor. Rapid fieca­re s-a refugiat pe unde a putut, iar locurile cu aer condiţionat sau cu umbră au fost cele mai căutate. Puţini s-au încăpăţânat să meargă pe străzi sub soarele puternic.

image

Bisericile au devenit refugii gratuite anti-caniculă. Tineri sau bătrâni intră în lăcaşele de cult şi zăbovesc cât pot în miezul zilei doar-doar or prinde puteri. Cei mai mulţi sunt în vârstă, căci a lor este suferinţa cea mai grea în aceste zile. La ora 11.00, la Biserica Acoperământul Maicii Domnului de pe bulevardul Nicolae Grigorescu din Titan este deja lume şi doar 26 de grade, un fleac faţă de cele 35 de afară care toarnă plumb în membre. În aceste zile toride, drumurile vârstnicilor trec invariabil pe la biserică, unde apa, umbra şi credinţa nu costă bani. De abia apoi pleacă la piaţă sau în alte drumuri. 

La centrul  de prim-ajutor  deschis de  Primăria  Sector 3  au venit mulți  vârstnici ieri
La centrul de prim-ajutor deschis de Primăria Sector 3 au venit mulți vârstnici ieri

Spre deosebire de alţi ani, primăriile din Bucureşti nu au mai amplasat în principalele intersecţii şi zone circulate rulotele de prim-ajutor. În schimb au deschis „centre de supravieţuire” pentru cei afectaţi de căldură în sediile unor instituţii sociale. Pe Aleea Râmnicu-Sărat nr 1, la sediul Centrului pentru Seniori al primăriei sectorului 3 funcţionează un astfel de punct anti-caniculă deschis tuturor trecătorilor, indiferent de vârstă. Deşi sunt puţine semne care indică existenţa unei astfel de facilităţi, doar câteva afişe pe copacii din faţa clădirii, reporterii Click! au găsit înăuntru puzderie de oameni care îşi întrerupseseră drumul sfârşiţi de zăduf. Este ora 12.00 şi locul a devenit un refugiu pentru cei afectaţi de caniculă. În timp ce afară sunt peste 35 de grade, aici, în centru, sunt doar 28 de grade. „Am venit să mă hidratez. Aveam treabă în zonă şi am zis că până îmi revin să îmi iau şi tensiunea că nu se ştie niciodată cum te doboară canicula”, ne-a povestit Iuliana Farcaş (53 de ani).

image

La staţia de metrou de la Dristor aglomeraţie mare. Este ora 14.00 şi staţia este plină de oameni. Unii se grăbesc, alţii îşi fac de lucru doar-doar or mai întârzia ieşirea în canicula străzii. „Nu mă grăbesc deloc. Unde să mă duc în zăduful ăla de afară? Hai să vorbim să ne mai tragem sufletul. Aici sunt 30 de grade, dar tot este mai bine ca afară, unde zici că sunt 40”, spune Mihai către un cunoscut găsit pe peron. Nimeni nu mai vrea să ia transportul în comun de suprafaţă, toată lumea din Bucureşti îşi face drum la metrou. „Prefer să dau 3 lei călătoria în loc să merg gratuit cu tupeu cu tramvaiul, dar măcar stau la umbră şi nu ajung la destinaţie lac de apă”, explică bărbatul interlocutorului său. Şi are dreptate, primul tramvai în care ne-am urcat nu avea aer condiţionat şi înăuntru erau... 38 de grade!

image

Holurile mallurilor au devenit locuri de întâlnire pentru toate categoriile sociale. Şi aici sunt sub 30 de grade. Mulţi umblă fără ţintă de colo-colo făcându-se că sunt în căutarea a ceva. Este plin şi la supermarket, iar aici, unde credeţi că este cea mai multă lume? La raioanele cu produse congelate, unde frigul aparatelor devine plăcerea celor terminaţi de zăduf. „Mamă, ce bine este! Aş tot sta aici! Doar 26 de grade...”, spune o duduie către vânzătoarea care o aprobă zâmbind. Este ora 15.00 şi, afară, în arşiţa zilei, vezi doar feţe crispate şi oameni năduşiţi.

image

Meteorologii anunţă temperaturi mult mai mari astăzi, joi, şi nimic nu poate opri zăduful. Aşa că uitaţi-vă în jur unde vă puteţi ascunde şi luaţi aminte la locurile care te ajută să supravieţuieşti soarelui arzător fără să dai faliment. De abia acum vine vara adevărată!

image

Atenţie! Canicula se extinde în perioada 13-16 iulie

Conform meteorologilor, canicula de miercuri este doar începutul unei perioade în care a sta afară va fi o adevărată aventură şi un pariu cu viaţa. Următoarele patru zile aduc teroarea soarelui pe străzi, valul de căldură se va extinde şi va cuprinde cea mai mare parte a ţării. Temperaturile maxime se vor situa între 35 şi 37 de grade şi în această după-amiază, în sudul Câmpiei Române şi sudul Banatului se vor atinge valori în general de 38...40 de grade. Nopţile vor fi tropicale, cu temperaturi minime de 18...22 de grade.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
lumină PNG
image
image
image
image
image
image
minivacanta jpeg
fructe si legume jpg
horoscop webp
Epava Titanicului (© NOAA / Institute for Exploration / University of Rhode Island / Wikimedia Commons)
easter bell 3321946 1280 jpg
carti biblioteca birou jpeg
scoala jpg
preot freepik jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net