Zeci de elevi au intrat deja în vacanța de vară. Cum este posibil acest lucru

Zeci de preşcolari şi elevi dintr-o comună din Alba au intrat deja în vacanţa de vară, urmând ca în 26 mai să termine anul școlar. Care este motivul.

Elevii din cinci sate din România au intrat în vacanța de vară Foto: Shutterstock
Elevii din cinci sate din România au intrat în vacanța de vară Foto: Shutterstock

Despre ce elevi este vorba 

Mai exact, elevii şi preșcolarii din cinci sate din Munţii Sebeşului, localităţi în care se practică un păstorit de pendulare periodică beneficiază de o structură diferită a anului şcolar, aprobată de către Inspectoratul Şcolar Judeţean (IŞJ) Alba, pentru a-şi putea însoți, acolo unde este cazul, părinţii în transhumanţă pentru “văratul” oilor la munte.

Această vacanță exista și în comunism

Această structură a anului şcolar, cu o vacanţă de vară mai mare decât în mod normal, exista şi înainte de 1989, în perioada regimului comunist. Astfel, vineri, 12 mai, a fost ultima zi de curs pentru preşcolarii şi şcolarii din comuna Pianu, din Purcăreţi şi Strungari, aceştia urmând să înceapă viitorul an şcolar în data de 11 septembrie.

De asemenea, în 26 mai, vor intra în vacanţa de vară şi copiii din comuna Săsciori, localităţile Loman, Tonea şi Pleşi. Prima zi de şcoală din anul şcolar următor va fi pentru aceştia la finele lunii septembrie. 

Cum recuperează elevii

Pentru a recupera programa şcolară, copiii din cele două comune merg la şcoală şi sâmbăta în timpul anului şcolar. În total, potrivit purtătorului de cuvânt al IŞJ Alba, 260 de preşcolari şi şcolari din Alba intră în vacanţa de vară mai repede de 16 iunie.

Când începe vacanța de vară pentru toți elevii 

Conform structurii anului școlar 2022-2023, elevii vor intra în vacanța de vară pe data de 17 iunie 2023. Anul școlar 2022-2023 se încheie pe 16 iunie 2023.

Excepție fac elevii din anii terminali, mai exact cei de clasa a VIII-a si a XII-a, pentru care anul școlar se termină mai devreme. 

Vacanța de vară se încheie pe 10 septembrie 2023

Inițial, conform structurii anului școlar 2022-2023, vacanța de vară ar fi trebuit să se termine pe 3 septembrie 2023, iar pe 4 septembrie să înceapă un nou an școlar. Însă în noua structură decisă de Ministerul Educației data de începere a cursurilor este de 11 septembrie. 

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
Razboi in ucraina, soldat drapel shutterstock 2130583775 jpg
image
image
image
image
image
image
Balamuc jpeg 2 jpeg
index (1) webp
old man 1147288 1920 jpg
SpotPolarBearHiddenAmongPandasOpticalIllusionIQTest jpg
loto jpeg
YXNoPTM0MmQ5ZWI3MGQ5YThkYTRlNjk2MmZjMjYxMTU2ZDQ1 thumb jpg
castraveti png
lumina sfanta de paste jpeg
image
actualitate.net
image
actualitate.net