Zeci de mii de păsări contaminate cu Salmonella, descoperite în România
Întregul efectiv a fost sacrificat, iar carnea rezultată, 53 de tone, a fost distrusă, a anunţat Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară, fără a preciza însă despre ce fermă este vorba.
Potrivit unui comunicat al ANSVSA, în ferma respectivă s-au luat măsuri de curăţenie şi dezinfecţie, ulterior urmând a fi recoltate probe pentru verificarea eficienţei dezinfecţiei.
"Repopularea cu păsări se va face numai în momentul în care analizele de laborator vor arăta că nu mai există pericol de contaminare", se arată în comunicat.
Inspectorii ANSVSA au descoperit lotul de pui contaminat cu ocazia verificărilor realizate în cadrul programului de control al salmonelozelor zoonotice - boli transmisibile de la animale la om, potrivit rtv.net.
Infecţiile cu Salmonella sunt printre cele mai răspândite boli de tip alimentar, contaminând omul prin ingestia de mâncare sau apa infectată.
Simptomele cele mai frecvente sunt greaţa, durerile abdominale, diareea şi voma. Aceste simptome încep să-şi facă apariţia de obicei la 12-72 de ore după ingerarea alimentului contaminat.
Un alt tip de salmonella, mai rar, este cel care da simptome mult mai grave, printre care şi febra enterică.