Zilele libere la care s-ar putea să nu fi știut că ai dreptul, de la locul de muncă
Atunci când ajung în anumite situații, unii anagajați pot afla, cu surprindere, că puteau beneficia de una sau de mai multe zile libere plătite, de la locul de muncă, fără să le fie afectat concediul disponibil. De cele mai mute ori, aceste informații sunt aprofundate anterior perioadei când ar fi fost utile.
Fie pentru că nu documentează drepturile angajatului sau nu consultă cu atenție textele contractelor de muncă, fie dintr-o comunicare superficială cu colegii din departamentul de resurse umane, unii angajați ajung să nu cunoască vreodată aceste privilegii.
Astfel, portalul susținut de Rentrop&Straton, LegislatiaMuncii.ro, a centralizat toate acele situații în care angajații pot beneficia de zile libere plătite, din partea angajatorului.
De exemplu, conform articolului 152, alineatul 1, din Codul Muncii, în cazul unor evenimente familiale deosebite, salariații au dreptul la zile libere plătite, care nu afectează durata concediului de odihnă disponibil.
CINCI ZILE LIBERE PENTRU CĂSĂTORIE
Dintre acestea, sunt amintite următoarele situații:
- căsătoria salariatului – 5 zile;
- căsătoria unui copil al salariatului – 2 zile;
- nașterea unui copil al angajatului – 5 zile și chiar un bonus de alte 10 zile pentru tatăl copilului, dacă acesta a urmat un curs de puericultură;
- decesul soțului/ soției, copilului, părinților, socrilor – 3 zile;
- decesul bunicilor, fraților, surorilor – 1 zi;
- donatorii de sânge – ziua în care se donează sânge poate fi liberă;
- la schimbarea locului de muncă în cadrul aceleiași unități, cu mutarea domiciliului în altă localitate – 5 zile;
- 30 de zile concediu fără plată pentru pregătirea și susținerea lucrării de diplomă în învățământul superior.
UNII ANGAJATORI ACORDĂ LIBER CU OCAZIA ZILEI DE NAȘTERE
Există și situații când unii angajatori pot să acorde zi liberă tuturor femeilor, în data de 8 martie sau să acorde zi liberă platită pentru ziua de naștere. Tocmai de aceea, o consultare atentă a contractului colectiv sau individual de muncă, discuții mai detaliate cu responsabilii departamentului de resurse umane ar putea clarifica mai multe aspecte legate de drepturile fiecărui angajat.
Ai un pont sau mai multe informații pe subiect, scrie-ne pe adresa pont@click.ro