Ziua în care petrec nevestele! Obiceuri de Sfântul Ioan
Sfântul Ion, celebrat de creştinii ortodocşi pe 7 ianuarie, reprezintă încheierea oficială a Sărbătorilor de iarnă, deschise la Sfântul Nicolae, pe 6 decembrie. Potrivit tradiţiei populare, cine nu este vesel în această zi va avea parte de probleme tot anul.
În fiecare an, pe 7 ianuarie, sărbătorim Soborul Sfântului Ioan Botezătorul, zi în care îl cinstim pe cel care L-a botezat pe Iisus Hristos în apele Iordanului. Sfântul Ioan este cunoscut sub denumirea de “Înaintemergătorul”, pentru că a anunţat venirea lui Iisus Hristos. Biserica i-a închinat Sfântului Ioan şase sărbători: zămislirea - 23 septembrie, naşterea - 24 iunie, soborul - 7 ianuarie, tăierea capului - 29 august, prima şi a doua aflare a capului - 24 februarie şi a treia aflare a capului - 25 mai.În ziua de Sfântul Ioan există obiceiul “Iordănitul femeilor”, care este, de fapt, o petrecere a nevestelor. “Femeile se adună la o gazdă, unde aduc fiecare alimente şi băutură, apoi petrec până dimineaţa. «Iordănitul femeilor» avea un ritual strict, în care nevestele bătrâne le primeau în grupul lor pe cele mai tinere, le duceau la râu să le stropească şi apoi făceau o masă comună”, explică Doina Işfanoni, cercetător etnolog la Muzeul Satului din Capitală.
Se hrănea cu lăcuste şi miere
Sfântul Ioan Botezătorul era îmbrăcat în haină din păr de cămilă şi se hrănea cu lăcuste şi cu miere sălbatică. Potrivit Evangheliei, Irod, regele Iudeii şi subordonat al Romei, a poruncit să i se taie capul Sfântului Ioan. Acesta îl mustrase pe Irod pentru traiul lui nelegiuit cu Irodiada, care era soţia fratelui său. Irodiada a sfătuit-o pe Salomeea, fiica ei, care dansase la o petrecere şi care fusese pe placul oaspeţilor şi al lui Irod, să ceară capul Botezătorului drept răsplată.