Ziua Limbii Române. De șapte ani este sărbătorită pe 31 august

31 august 2020
image
Ziua Limbii Române se sărbătorește din 2013

ÔÇŁLimba noastr─â-i o comoar─â ├«n ad├óncuri ├«nfundat─â. Un ┼čirag de piatr─â rar─â pe mo┼čie rev─ârsat─âÔÇŁ. Cu to┼úii am ├«nv─â┼úat la ┼čcoal─â poezia ÔÇŁLimba Noastr─âÔÇŁ, a poetului basarabean Alexei Mateevici. Ast─âzi, pe 31 august, s─ârb─âtorim Ziua Limbii Rom├óne, un bun prilej s─â ne reamintim de ea ╚Öi s─â o recit─âm.

Începând cu anul 2013, pe 31 august este sărbătorită Ziua Limbii Române. Limba română este vorbită în lume de aproximativ 28 de milioane de persoane, dintre care 24 de milioane o au ca limbă maternă.

Dintre acestea, 17 milioane se afl─â ├«n Rom├ónia. ├Än Republica Moldova, limba rom├ón─â este limb─â oficial─â ┼či limb─â matern─â pentru trei sferturi din popula┼úie.

"Limba este ca un organism viu care se na┼čte, cre┼čte, se dezvolt─â, ├«mb─âtr├óne┼čte ┼či moare odat─â cu poporul care a creat-o ┼či c─âruia i-a servit ca mijloc de comunicare. De aceea, vorbim de limbi vii ┼či de limbi moarte. A noastr─â este vie ┼či oric├ót de contaminat─â este cu neologisme, cu barbarisme, cu hiperurbanisme, cu prescurt─âri sau cu SMS-uri n─âstru┼čnice, nu trebuie s─â ne temem. Limba rom├ón─â are puterea de a r─âm├óne ea ├«ns─â┼či ├«n ciuda variatelor influen┼úe", spune istoricul Ioan-Aurel Pop.

Ziua Limbii Române. Evenimente care marchează sărbătoarea

Ziua Limbii Rom├óne este s─ârb─âtorit─â de reprezentan┼úele Institutului Cultural Rom├ón, printr-o serie de momente online, de la expozi┼úii la recitaluri de poezie, de televiziunea public─â, prin documentare ┼či programe speciale, iar de Academia Rom├ón─â, printr-o dezbatere.

  • O serie de expozi┼úii, recitaluri de muzic─â ┼či poezie rom├óneasc─â, cursuri de limba rom├ón─â sunt prezentate ast─âzi pe paginile de Facebook ale reprezentan┼úelor Institutului Cultural Rom├ón;
  • Totodat─â, TVRi ┼či TVR Moldova propun programe speciale. De la ora 17.00, pe TVR Moldova, ┼či de la ora 17.30, la TVR Interna┼úional, va fi difuzat─â o edi┼úie special─â a emisiunii ÔÇ×Obiectiv comunÔÇŁ, realizat─â ├«n studioul TVR de la Chi┼čin─âu.

ÔÇ×Limba vechilor cazaniiÔÇŁ ├«n actualitatea lingvistic─â ┼či cunoa┼čterea limbii rom├óne ├«n contextul multina┼úional sunt c├óteva dintre subiectele discutate ├«n prima edi┼úie din noul sezon;

  • Documentarul ÔÇ×Duminica Limbii Rom├óneÔÇŁ, difuzat de la ora 19.00 la TVR Moldova, red─â soarta limbii rom├óne din Basarabia, de la 1812 - anexarea teritoriului dintre Prut ┼či Nistru de c─âtre Imperiul ┼óarist, ┼či p├ón─â la 1989, atunci c├ónd, pe 31 august, Sovietul Suprem al RSSM voteaz─â revenirea la grafia latin─â ┼či declar─â limba rom├ón─â - limb─â oficial─â ├«n RSSM;
  • Ziua Limbii Rom├óne va fi ├«ncheiat─â cu spectacolul ÔÇ×Eugen Doga: Chi┼čin─âu-Bucure┼čti, Dou─â inimi rom├óne┼čtiÔÇŁ, programat la ora 21.00, la TVR Interna┼úional, ┼či de la ora 22.10, la TVR Moldova.

Concertul este sus┼úinut de Orchestra Filarmonicii Na┼úionale din Chi┼čin─âu ÔÇ×Serghei LuncheviciÔÇŁ condus─â de Iosif Ion Prunner, iar soli┼čti sunt sopranele Ana Cernicova, Cristina Scarlat, basul Valeriu Cojocaru ┼či baritonul Sergiu Pung─â; 

  • De asemenea, Academia Rom├ón─â organizeaz─â dezbaterea dedicat─â evolu┼úiei limbii rom├óne. Manifestarea are loc ├«n parcul Academiei Rom├óne din Calea Victoriei nr. 125, ├«ncep├ónd cu ora 11.00, ┼či este moderat─â de academicienii Bogdan C. Simionescu ┼či R─âzvan Theodorescu, vicepre┼čedin┼úi ai Academiei Rom├óne.

Dezbaterea a fost deschis─â de prezent─ârile sus┼úinute de prof. Gabriela Pan─â Dindelegan, membru corespondent al Academiei Rom├óne, Monica Cristina Anisie, Ministrul Educa┼úiei ┼či Cercet─ârii, Ion Had├órc─â, membru corespondent al Academiei de ┼×tiin┼úe a Republicii Moldova, ┼či Mirel Talo┼č, pre┼čedinte interimar al Institutului Cultural Rom├ón.

Prezent─ârile pun accent pe evolu┼úia limbii rom├óne ┼či promovarea ei ├«n comunit─â┼úile din afara grani┼úelor ┼ú─ârii.

Ziua Limbii Române. Legea, promulgată în martie 2013

Propunerea legislativ─â privind instituirea acestei zile a fost ini┼úiat─â ├«n 2011, c├ónd 166 de parlamentari din toate grupurile politice au depus la Senat un proiect de lege ├«n care solicitau proclamarea zilei de 31 august drept Ziua Limbii Rom├óne. Acesta a fost aprobat de Senat ├«n ┼čedin┼úa din 6 decembrie 2011 ┼či de Camera Deputa┼úilor la 19 februarie 2013.

Legea a fost promulgat─â de pre┼čedintele Traian B─âsescu la 13 martie 2013 ┼či publicat─â ├«n Monitorul Oficial la 19 martie 2013.

irina tanase 13 jpg
andre JPG
irinel columbeanu
2 neti sandu in tinerete 2 jpg jpeg
meghan markle masacru texas AFP (1) jpg
1 ducesa kate si regina elisabeta a ii a jpg jpeg
irina iubit 1 jpg
cub cristi borcea valentina pelinel png
image
adevarul.ro
image
adevarul.ro
image
image
image
image
Regina Elisabeta a II-a inspectează garda de onoare în timpul ceremoniei cheilor la Palatul Holyroodhouse în Edinburgh Scoţia FOTO Guliver / Getty Images /  Jeff J Mitchell
refugiati ucraina jpg
salariu copy jpeg
coperta codrin nicoara maria nicioara jpeg
cub cristi borcea valentina pelinel png
8 sotia lui nicusor dan 1 jpg jpeg