„Zonă albastră” din Vâlcea și secretul celui mai bătrân veteran de război din lume. „Medicina este depășită”

Cea mai mare speranță de viață din România este în județul Vâlcea. Aici, media trece de 80 de ani, conform Institutului Național de Statistică. Există însă o localitate, o adevărată „zonă albastră”, unde cei mai mulți dintre localnici au ajuns aproape de venerabila vârstă de 100 de ani. Oamenii spun că la ei în sat această vârstă a devenit deja un fapt obișnuit. În acestă localitate trăiește și Ilie Ciocan, al doilea cel mai bătrân om din Europa. Personajul nostru are însă mai multe recorduri, unul chiar la nivel mondial.

Povestea celui mai bătrân român

image

Cel mai bătrân român a împlinit, la finele lunii mai a acestui an, pe 28.05.2025, uluitoarea vârstă de 111 ani. Provine din Galicea - Vâlcea și este recordmen la mai multe categorii, dintre care una mondială.

Ilie Ciocan este totodată și cel mai în vârstă balcanic, dar și cel mai bătrân veteran de război din lume, și tot la nivel mondial se află în topul celor mai longevivi oameni de pe planetă, în viață, fiind pe locul patru, conform datelor Grupului de Cercetare în Gerontologie cu sediul în Los Angeles.

De Ilie Ciocan se îngrijește toată familia, dar prima îndatorire îi revine nepotului. Fiul celui care azi este cel mai bătrân român i-a lăsat cu limbă de moarte datoria de a avea grijă de bunicul lui.

Ilie Ciocan, „supercentenarianul”, uimește medicii din toată lumea

Gerontologii americani ăl numesc pe Ilie Ciocan „supercentenarian”, un termen folosit pentru persoanele care au depășit vârsta de 110 ani.

image

Luna trecută, veteranul nostru a ajuns la spital după ce a căzut din pat și a suferit o fractură de bazin. Un adevărat pelerinaj a fost în salonul lui Ion Ciocan pentru a afla secretul longeviății sale. Cadrele medicale au spus chiar că în cazul lui medicina este depășită.

Nu este pentru prima dată când supercentenarianul român are probleme de sănătate, deși ele au început destul de târziu. Poate acesta este și motivul pentru care se recuperează cu atâta rapiditate, spre uimirea tuturor.

Depășise vârsta de 70 de ani când a trecut fără probleme prin trei intervenții chirurgicale într-o singură zi - prostată, apendicită și hernie de disc, au povestit rudele, scrie Adevărul.

Pe la 93 de ani a alunecat pe zăpadă și și-a rupt piciorul. A stat multă vreme în frig, ar fi putut să fie găsit înghețat, dar a supraviețuit fără probleme.

A preferat să nu i se pună gips, de teamă că ar putea rămâne fără picior, după cum l-au avertizat medicii, care nici nu i-au mai dat multe zile de trăit.

Atunci, Ilie Ciocan a glumit spunând că se va întoarce la spital la 150 de ani.

Sigurul regret al lui Ilie Ciocan, în urma accidentului de la 93 de ani, a fost că nu mai poate să meargă pe bicicletă, așa cum făcuse o viață întreagă.

Pe timpul când încă se mai afla în câmpul muncii pedala câte 20 de kilometri pe zi, ca să ajungă la serviciu. Localnicii și-l amintesc și la 90 de ani tot pe bicicletă.

Cel mai mare secret al lui Ilie Ciocan

Nu doar că a ajuns până la această vârstă reprezintă un miracol în sine, ci și faptul că și-a pierdut și dantura, și auzul, și vederea abia după 100 de ani.

Mănâncă și brânză. Îi place însă rulada vânătorească. I-o dăm și așa crudă, dar mai nou am văzut că o mănâncă tăiată feliuțe, prăjită. Mănâncă singur, în perioadele sale de liniște. Sora mea îi tot cumpără niște unt de cocos, fiindcă a aflat că este bun pentru creier. Îl unge pe pâine. Mănâncă și ou fiert singur, că prăjit trebuie să i-l dai ca la copiii mici. Mănâncă și lapte, dar nu dulce, ci chefir, sana, iaurt. În general, însă, mănâncă singur”.

image

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
Sistem PAtriot   exercitiu militar   Foto FAcebook MApn Lt  Radu Chirilă jpg
image
image
image
image
image
image
pod braila jpg
schit tanacu 1 jpg
bacsis sua png
Alergii FOTO Shutterstock jpg
girafa jpg
Statiunea Saturn jpg
trandafiri pixabay jpg
centrala jpeg
image
actualitate.net
image
actualitate.net