Zvonurile cu privire la închiderea Capitalei din cauza coronavirusului sunt false! Ce transmit oficialii
În urma creșterii semnificative a persoanelor infectate cu coronavirus pe teritoriul României, în special în decursul zilei de miercuri, 11 martie, au tot existat zvonuri cu privire la închiderea Capitalei, pentru a evita și mai mult răspândirea virusului COVID-19.
Știrile false de acest gen, menite să inducă panică printre cetățeni, au luat amploare în special pe rețelele de socializare. Ultimele două zvonuri neadevărate care au început să circule miercuri, 11 martie, pe teritoriul României informau că Bucureştiul va fi închis complet şi că declararea pandemiei înseamnă că libertatea de mişcare pe tot teritoriul României va fi interzisă.
Informații false cu privire la răspândirea coronavirusului
Pentru a lămuri situația și a-i ține în continuare informați pe cetățeni, oficialii Grupului de Comunicare Strategică spun că investighează sursa informaţiilor false şi că vinovaţii vor fi anchetaţi penal. De asemenea, aceștia au transmis un mesaj pentru „calmarea apelor”.
„Infirmăm în mod categoric informaţiile vehiculate prin intermediul reţelelor sociale, folosindu-se inclusiv canale de comunicare privată, pentru diseminarea ipotezei „închiderii/carantinării” municipiului Bucureşti. NU există nicio discuţie despre «închiderea/carantinarea» Capitalei sau a vreunui oraş din România! Avertizăm asupra faptului că în ultima perioadă, în mod sistematic, sunt transmise informaţii false, fie prin intermediul reţelelor sociale, fie în unele cazuri prin intermediul anumitor publicaţii.
Constatăm că acest fenomen este unul programatic, alimentat de intenţii ostile ordinii sociale şi de o agendă contrară interesului public. Această situaţie devine cu atât mai gravă în contextul acţiunilor de prevenire a răspândirii pe teritoriul României a noului coronavirus (COVID-19), întrucât determină comportamente sociale nejustificate.
Grupul de Comunicare Strategică a luat în discuţie evoluţia situaţiei din ultimele zile şi gravitatea vehiculării de informaţii false de natură să determine panică în rândul cetăţenilor. În acest context, Inspectoratul General al Poliţiei Române s-a sesizat din oficiu cu privire la săvârşirea infracţiunii de “comunicarea de informaţii false”, faptă prevazută de art 404 Cod Penal şi pedepsită cu închisoare de la 1 la 5 ani.
Facem apel la responsabilitate către toate instituţiile de presă să NU dea publicităţii informaţii care nu sunt verificate din surse oficiale. Totodată, facem un apel public la cetăţeni să nu răspândească pe reţelele de socializare, sau pe alte canale, informaţii care nu provin din surse oficiale“, se arată în mesajul Grupului de Comunicare Strategică, potrivit Adevărul.