Ne poate afecta gaura neagră? Află ce spun cercetătorii români
"50 de milioane de ani lumină este o distanţă foarte mare", a explicat Adrian Şonka la Ştirile adevarul.ro. Pentru comparaţie el a dat exemplul sistemul nostru solar care are o distanţă de un an lumină.
"Este atât de îndepărtată încât nici nu o putem vedea. Este la limită între a fi o stea neutronică sau o gaură neagră", a adăugat cercetătorul
"Cea mai apropiată gaură neagră de sistemul nostru solar se află la o distanţă de 1.500 de ani lumină, este în Constelaţia Săgetătorului. Mai sunt şi altele, mult mai apropiate decât desoperirea anunţată ieri de NASA. Nici măcar acelea nu ne pot influenţa", a subliniat Adrian Şonka .
"Găurile negre nu sunt niste găuri, ci niste obiecte foarte foarte mici, cu o densitate foarte mare şi cu un câmp gravitaţional foarte mare. O gaură neagră poate fi observată fără niciun pericol, pe orbită, dacă nu se depăşeşte o anumită distanţă", a precizat Adrian Şonka.
E mai rar fenomenul în care o gaura neagră atrage o stea. Oricum până ar ajunge pe gaura neagră, acea stea s-ar afla deja sub formă de particule subatomice, a explicat cercetătorul.
Adrian Şonka a mărturisit că anunţarea unei planete similare cu Terra ar fi fost o descoperire de mult mai mare impact pentru oamenii de ştiinţă, chiar dacă posibilitatea de a ajunge, fizic, la ea ar fi imposibilă deocamdată.