Negrii sunt nostalgici după Apartheid
Un sondaj incredil făcut recent în Africa de Sud relevă că 40% din populaţia de culoare regretă dispariţia vechiului regim rasist, pentru înlăturarea căruia s-a luptat zeci de ani.
"Poliţia te bătea atunci, dar ştiai de ce. Regulile erau stricte şi exagerate, într-adevăr, dar erai pedepsit numai dacă le încălcai. Dacă reclamai ceva, erai sigur că se va rezolva problema. Acum, poliţiştii sunt leneşi şi corupţi. Stau toată ziua sub copaci şi beau, nu le pasă de siguranţa comunităţii", povestesc cu o doză de regret câţiva negri în vârstă care au prins perioada de aur a apartheidului.
O altă nemulţumire e legată de promisiunile, nerespectate în viziunea lor, ale lui Nelson Mandela de la alegerile din 1994.
"Milioanele de case şi apartamente promise atunci sunt şi acum doar pe hârtie. La fel e şi cu locurile de muncă. Nu se simte mare diferenţă", mai spun alţi negri.
Sociologii explică acest regret cu iz masochist al vremurilor de opresiune printr-un simţ al vulnerabilităţii crescut până la cote roşii, care tinde să ridice la nivel maxim pericolele actuale, în timp ce pe cele din trecut le estompează.
O situaţie asemănătoare cu cea de la noi, unde există şi acum nostalgia regimului comunist, după locul de muncă şi salariul sigur, iar mormântul lui Ceauşescu are din ce în ce mai multe flori şi lumânări aprinse.