Neutrini cu viteze mai mari decât cea a luminii? Imposibil, susţine un premiant Nobel

Ultima actualizare:
simeon stalpnicul png

Cercetatorii colaborarii OPERA sutin ca au descoperit particule care calatoresc cu viteze mai mare ca cea a luminii. Este vorba despre faimosii neutrini care au facut deja senzatie in presa internationala. Majoritatea oamenilor de stiinta sunt insa sceptici; este si cazul unui faimos laureat al premiului Nobel pentru Fizica, care sustine ca rezultatul experimentului OPERA este gresit.

Grupul de cercetatori care lucreaza la experimentul OPERA, un experiment ce masoara particule numite neutrini muonici, emise la CERN-Geneva, si care, dupa ce calatoresc circa 730km prin Pamant ajung la laboratorul subteran italian de la Gran Sasso, LNGS-INFN, sustin ca au masurat o viteza corespunzatoare acestor neutrini mai mare ca cea a luminii in vid.

Neutrinii au ajuns de la Geneva la Gran Sasso cu circa 60 de nanosecunde (1 nanosecundă reprezinta a miliarda parte dintr-o secunda) mai repede decat ar fi ajuns lumina. Eroarea masuratorii, sustin cercetatorii, este de circa 10 ns, deci nu poate explica diferenta de 60 ns.

Cercetatorii din cadrul colaborarii OPERA nu exclud totusi posibilitatea unor erori in analiza datelor, si invita pe toata lumea sa nu traga concluzii grabite.

Daca va fi confirmat, acest rezultat va avea implicatii enorme - se vorbeste deja despre extra-dimensiuni sau alte posibilitati la fel de extravagante.

Multi oameni de stiinta sunt insa sceptici - ba mai mult, demonstreaza imposibilitatea existentei unor astfel de neutrini.

Este si cazul unui articol publicat recent, scris de doi eminenti oameni de stiinta, Andrew Cohen si Seldon Glashow de la Boston University, SUA, ultimul fiind laureat al premiului Nobel pentru Fizica in 1979.

Ce s-ar intampla, conform celor doi oameni de stiinta, daca ar exista neutrini cu viteze superioare celei a luminii? Practic, acestia ar radia energie printr-un proces numit de bremsstrahlung, in care are loc o emisie de perechi de electroni si pozitroni din partea neutrinilor. In urma pierderii de energie neutrinii ar fi trebuit sa ajunga la Gran Sasso cu energii mai mici decat cea pe care au avut-o la Geneva.

Faptul ca nu este aceasta situatia, deoarece OPERA sustine ca neutrinii masurati aveau energii asemanatoare cu cei cu care au fost emisi la Geneva, duce, conform celor doi oameni de stiinta, la concluzia ca acesti neutrini nu pot avea viteze mai mari ca a luminii, deci masuratoarea ar fi gresita. In final, Cohen si Glashow refuza rezultatul raportat de OPERA, si sustin ca s-a strecurat pe undeva o greseala.

In ciuda teoriei lui Cohen si Glashow, daca in viitor se va stabili totusi ca neutrinii calatoresc intr-adevar cu viteze mai mari ca cea a luminii parte din fizica, inclusiv cea din articolul de care v-am vorbit, va trebui rescrisa.

Cătălina Oana Curceanu este prim cercetător în domeniul fizicii particulelor elementare şi al fizicii nucleare, Laboratori Nazionali di Frascati, Instituto Nazionale di Fisica Nucleare (Roma, Italia) şi colaborator al Scientia.ro.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Prințesa Caroline și Pierre Casiraghi cu soția Beatrice Borromeo, doliu în familia Casiraghi de la Monaco   Profimedia jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
georgescu iohannis foto EPA + FB jpg
1280px Podul de la Cernavodă distrus în 1916 jpg
poligon explozie jpg
ucraina png
Schengen shutterstock 9 jpg
lidl jpg
profi1 jpeg
cna consiliul national al audiovizualului Foto Facebook jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net