Nu exageraţi cu merdenelele şi plăcintele!
Miros de meredenele şi gogoşi apetisante. Asta simţim la fiecare colţ de stradă. Cine nu are timp să-şi pregătescă o gustare pentru pauza de masă de la serviciu sau din recreaţie, cu siguranţă se opreşte la prima patiserie să-şi cumpere un pateu cu brtânză sau o plăcinta dobrogeană. Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetări Alimentare, ne spune ce înseamnă o masă la patiserie.
Corn cu ciocolată
Ingrediente: făină, ouă, miere, lapte, drojdie, zahăr vanilat, sare, ciocolată.Preţ:2 leiPărerea specialistului: "Ciocolata nu este ciocolată adevărată, este un înlocuitor de unt în care s-a adăugat cacao. Nu recomand acest produs".
Merdenea
Ingrediente: făină, unt, oţet, apă, sare, telemea de oaie, ouă, griş.Preţ: 1,5 leiPărerea specialistului: "Merdenelele au foarte multe calorii, sunt indigeste, conţin grăsimi animale şi multă sare. Trebuie consumate cu moderaţie"
Dobrogeană
Ingrediente: făină, ulei, ouă, oţet, sare, apă, unt, brânză de vaci, zahăr, smântână, griş.Preţ: 1,5 leiPărerea specialistului: "Uleiul încălzit la temperature ridicate devine toxic. Nu recomand decât ocazional"
Pateu cu ciuperci
Ingrediente: ciuperci, ceapă, sare, piper pisat, mărar, unt, smântână, făină.Preţ: 2 leiPărerea specialistului: "Nu sunt sigur dacă ciupercile sunt proaspete. Dacă sunt vechi, riscăm să facem indigestie sau chiar să ne îmbolnăvim. Sunt de evitat".
Plăcintă cu brânză şi stafide
Ingrediente: făină, ulei, oţet, apă, ouă, sare, unt, brânză, zahăr cu vanilie, coajă de lămâie, stafide, griş, lapte.Preţ: 2 leiPărerea specialistului: "Stafidele nu sunt recomandate dacă sunt introduse la cuptor"
Plăcintă cu mere
Ingrediente: mere, scorţişoară, zahăr, esenţă de rom, praf de copt, făină, ulei, sare.Preţ: 2 leiPărerea specialistului: "Este un pic mai bună pentru organism deoarece conţine fibră din fruct dar are şi un dezavantaj: are foarte mult zahăr".
Plăcintă cu dovleac
Ingrediente: făină, drojdie, lapte, ouă, ulei, zahăr, sare, dovleac, vanilie, scorţişoară, sare.Preţ: 2 leiPărerea specialistului: "Dovleacul conţine fibră şi betacaroten. Este cel mai bun produs de patiserie. Îl recomand pentru consumul zilnic".
Plăcintă cu brânză sărată
Ingrediente: brânză, ouă, unt, apă, drojdie, sare, ulei, oţet, făină.Preţ: 1,5 leiPărerea specialistului: "În acest produs există mai multe alimente concentrate, iar la o masă trebuie să mâncăm un singur aliment de acest gen. Aici avem două: brânza şi ouăle"
Polonez
Ingrediente: făină, lapte, drojdie, zahăr, margarină, sare, miere.Preţ: 2 leiPărerea specialistului: "Covrigul polonez conţine margarină deci nu-l recomand. Consumat în exces duce la constipaţie".
Brânzoaică
Ingrediente: făină, ouă, drojdie, zahăr, apă, ulei, sare, brânză de vaci, zahăr vanilat, coajă de lămâie.Preţ: 2 leiPărerea specialistului: "Este un pic mai bună şi o recomand. Nu conţine aluat de merdenea şi are mult mai puţine grăsimi".
Pizza
Ingrediente: făină, drojdie, apă, zahăr, sare, ulei, salam, şuncă, roşii, ardei, caşcaval ras.Preţ: 2 leiPărerea specialistului: "Combinaţia de cărnuri şi amidon (ce se regăseşte în blat) nu este bună. Salamul e greu de digerat şi are foarte multe grăsimi".
Rulouri cu nucă
Ingrediente: făină, ouă, drojdie, lapte, zahăr, unt, nucă, vanilie, sare.Preţ: 2 leiPărerea specialistului: "Miezul de nucă prăjit îşi pierde proprietăţile nutritive. Dacă este rânced, devine toxic şi iar nu este recomandat.