O vrăjitoare din secolul al XVII-lea va fi judecată din nou
Pe teritoriul Germaniei, vânătoarea de vrăjitoare a făcut cel puţin 25.000 de victime. Una dintre acestea va beneficia de un al doilea proces, la aproape patru secole de la cel în urma căruia a fost găsită vinovată de practici oculte, condamnată la moarte şi executată. Cei care doresc să-i facă dreptate ar putea deschide calea pentru rejudecarea altor dosare similare.
Katharina a moştenit, alături de fratele său, un oficiu poştal, fiind, foarte probabil, prima femeie care s-a ocupat de o asemenea afacere. Povestea vieţii sale este cunoscută în Germania, în memoria ei fiind ridicată o statuie, iar o carte o are drept personaj central. Susţinătorii din secolul XXI ai femeii afirmă că starea ei socială a stârnit invidii, iar Katharina ar fi doar o victimă a adversarilor săi.
"În calitate de creştini, considerăm nedrept ca o persoană nevinovată să fie executată, chiar dacă asta s-a petrecut cu secole în urmă", afirmă preotul evanghelic Hartmut Hegeler, care a insistat ca procesul să fie judecat de acelaşi organism care a condamnat-o: consiliul local din Köln. El a găsit câţiva descendenţi ai Katharinei, care au fost invitaţi să fie prezenţi la noul proces.
În 1627, Katharina a fost acuzată că, prin metode oculte, ar fi provocat îmbolnăvirea sau moartea unor măicuţe de la mănăstirea din Köln. Şi fratele ei, Harger, a fost arestat, la doi ani după moartea surorii sale, însă în cele din urmă procesul lui a fost sistat. Printre victimele vânătorii de vrăjitoare s-au numărat chiar şi o serie de preoţi catolici, iar acuzaţiile au frizat deseori absurdul: copii de şapte ani au fost bănuiţi că au avut relaţii sexuale cu demonii.