Omul de Neanderthal, mai inteligent decât credeau cercetătorii
Dar dacă totuşi puteau? Cel puţin asta sugerează nou studiu, că cel puţin un grup de Neanderthal a învăţat cum să se adapteze condiţiilor climatice şi să facă diferite instrumente pe cont propriu.
Antropologul Julien Riel-Salvatore de la Universitatea din Colorado, Denver, a studiat comunităţile italiene Neanderthal în ultimii şapte ani. "Practic, reabilităm întreaga cultură de Neanderthal. Trebuie să înţelegem că ei erau cu mult mai avansaţi decât ne-am imaginat noi vreodată", a afirmat Julien Riel-Salvatore.
În urmă cu aproximativ 140.000 de ani, oamenii din Neanderthal locuiau peste tot în Europa. Apoi, 100.000 de ani mai târziu, în scenă a intrat omul modern. Studiul a fost realizat în urma descoperirii unor artefacte de origine neanderthaliană (aparţinând culturii Uluzziane) în sudul Italiei.
Riel-Salvatore este convins că vârfurile de săgeţi asemănătoare cu cele ale lui Homo Sapiens, uneltele de os, ornamentele, folosirea ocrului şi a plaselor primitive de pescuit erau invenţii ale oamenilor de Neanderthal. “Capacitatea lor de adaptare la noi condiţii şi inovaţia, sunt indicii că oamenii din Neanderthal erau asemănători nou din punct de vedere cultural şi biologic. Eu consider că ei erau o subspecie a rasei umane şi nicidecum specie diferită de a noastră”, a declarat Riel-Salvatore citat de Discovery News.
Mai mult, antropologul dezminte teoria conform căreia neanderthalienii ar fi fost exterminaţi de oamenii moderni, susţinând că aceştia au fost alăturaţi culturii noastre. Aceasă teorie este susţinută de un studiu realizat în luna mai, în urma căruia cercetătorii au ajuns la concluzia că oamenii din Asia şi Europa au material genetic de la neanderthalieni, în proporţie de 1-4%.