Oprescu are afaceri de familie în spitalele bucureştene
Aurel Cătălin Galea, amicul primarului, are trei firme care activează în domeniul medical. Prin intermediul acestor societăţi, Galea câştigă licitaţiile organizate de spitalele bucureştene patronate de Sorin Oprescu.
La scurt timp după ce s-a aşezat pe fotoliul de primar al Capitalei, Sorin Oprescu a început lupta pentru spitalele din Bucureşti, aflate atunci sub patronajul Ministerului Sănătăţii. După îndelungi discuţii şi intervenţii la nivel guvernamental, a reuşit să adune 18 unităţi medicale, care au intrat în subordinea Primăriei de la 1 ianuarie 2009. Tot atunci s-a creat, în cadrul Primăriei, Administraţia Spitalelor şi Serviciilor Medicale (ASSM), informează Adevărul de Seară Bucureşti.
Izbânda a fost nemulţumitoare pentru edilul-şef, care anunţă periodic în presă că vrea toate cele 42 de spitale ale Capitalei în ograda Primăriei.
Relaţia Oprescu-Galea
Întâmplător, Sorin Oprescu se află în relaţii strânse de prietenie cu omul de afaceri Aurel Cătălin Galea, acţionar majoritar la trei firme - SC „Gemedica" SRL, SC „Three Farm" şi SC „Dolega Medical Company" SRL - toate cu activitate în domeniul sanitar. Mai precis furnizează aparatură medicală şi medicamente către spitale, inclusiv cele controlate de Oprescu.
Prima dovadă a relaţiei Oprescu-Galea este lista donaţiilor pentru campania electorală a lui Sorin Oprescu la prezidenţialele de anul trecut. Potrivit documentului publicat în Monitorul Oficial, Aurel Galea a contribuit cu 85.400 de lei.
A doua probă apare în acţionariatul firmei SC „Body Logic" SRL - împărţit între Aurel Galea şi Mircea Oprescu, fiul primarului. Iar al treilea indiciu constă în numele societarilor de la SC „Medical Prestige" SRL, firmă de asistenţă medicală specializată, cu punct de lucru pe strada Pitar Moş nr. 20, sector 1. Potrivit Registrului Comerţului, acţionarii sunt Sorin Oprescu, Dorin Oprescu, fratele edilului, Mircea Oprescu, fiul, şi Gizella Galea, toţi cu câte 25%.
Patron la „Academica"
La sediul firmei din Pitar Moş nr. 20, unde Sorin Oprescu este acţionar alături de Gizella Galea, funcţionează clinica de lux „Academica Medical". În aprilie 2008, un anume Marius Savu, fost director al companiei farmaceutice „Eli Lilly Romania", şi-a deschis, potrivit propriilor declaraţii, o clinică de oftalmologie în cadrul clinicii „Academica", de care se ocupă soţia sa Mădălina Savu, medic oftalmolog . În prezent, îl găsim pe acelaşi Marius Savu, partenerul de afaceri al lui Oprescu, şef peste ASSM.
Contracte „de aur" pentru Aurel
În concluzie, avem un primar stăpân peste 18 spitale, care face presiuni puternice pentru a le obţine pe toate cele 42, un partener de afaceri al edilului mai-mare peste Administraţia Spitalelor din Primărie şi un prieten al lui Sorin Oprescu, patron de firme cu activitate în domeniul medical.
Firmele prietenului Aurel Galea câştigă cu duiumul licitaţii organizate de spitalele bucureştene, inclusiv de cele aflate în subordinea lui Sorin Oprescu şi sub administrarea partenerului de afaceri Marius Savu.
De pildă, la 12 februarie 2009, firma patronată de Aurel Galea, SC „Gemedica" SRL, câştigă contractul de furnizare „sutură mecanică pentru chirurgie laparoscopică", organizat de Spitalul Clinic Colentina - una dintre cele 18 unităţi medicale subordonate Primăriei. Valoarea contractului: 469.210 lei, aproximativ 117.300 de euro. Concret, Primăria Capitalei a cumpărat sutură mecanică pentru Spitalul Colentina, prin ASSM, taman de la firma deţinută de amicul primarului Oprescu.
O căutare pe site-urile de licitaţii publice indică peste 30 de licitaţii câştigate de SC „Gemedica" numai în 2010, toate organizate de spitale bucureştene.
Trecutul valoros
Printre clienţii „Gemedica" se numără şi Spitalul Universitar de Urgenţă şi Spitalul Elias, unde Sorin Oprescu a fost director general. Numai în februarie 2010, „Gemedica" a pus mâna pe 15 contracte cu Elias. Valorile contractelor sunt modice, dar adunate fac bani frumoşi.
Firma lui Galea dă, însă, marea lovitură cu Spitalul Universitar de Urgenţă. La 23 iulie 2009, SC „Gemedica" SRL „împuşcă" un contract de furnizare medicamente, în valoare de 2.682.061de lei, adică peste 670.000 de euro.
De altfel, într-o perioadă de doar câteva luni, SRL-ul lui Aurel Galea obţine o sumedenie de contracte bănoase şi cu unităţi medicale din Capitală, de exemplu Spitalul Clinic de Urgenţă Bucureşti sau Spitalul Clinic de Urgenţă Militar Central „Carol Davila". Cu ultimul, la 29 ianuarie 2010, „Gemedica" încheie o înţelegere pentru furnizare de medicamente neurologie, în valoare de 1.194.757 de lei, aproape 300.000 de euro.
Contractul se atribuie fără licitaţie, prin negociere fără anunţ de participare. Motivul: „situaţie de urgenţă extremă survenită în urma unor evenimente care nu puteau fi prevăzute".
„Sunt prieten bun cu domnul Galea"
Contactat de „Adevărul de Seară", primarul Capitalei, Sorin Oprescu, a recunoscut relaţiiile sale de prietenie şi afaceri cu Aurel Cătălin Galea. „Domnul doctor Cătălin Galea este un prieten vechi şi bun al familiei noastre, alături de care am pornit o afacere - Clinica Medicală «Academica»", ne-a declarat Sorin Oprescu.
Primarul neagă, însă, parteneriatul cu Marius Savu, şeful Administraţiei Spitalelor şi Serviciilor Medicale, susţinând că acesta „nu şi-a deschis nicio clinică în cadrul «Academica»". Dar „soţia domnului doctor Savu, doamna doctor Mădălina Savu, oferă consultaţii de oftalmologie în cadrul clinicii noastre. Nu suntem, prin urmare, parteneri de afaceri cu domnul Savu".
Nimic despre licitaţii
Sorin Oprescu a precizat că nu ştie nimic despre licitaţiile câştigate de firmele lui Aurel Cătălin Galea la spitalele aflate în subordinea primăriei. „Nu am cunoştinţă de aşa ceva şi mă îndoiesc că această informaţie este corectă", a spus primarul Capitalei, subliniind: „Nu am cunoştinţe cu privire la activitatea companiei «Gemedica SRL», însă sunt convins, cunoscându-l pe domnul doctor Galea, că aceasta nu poate fi decât ireproşabilă din punct de vedere al legalităţii".
Aurel Cătălin Galea a fost contactat de „Adevărul" prin intermediul secretarei sale de la firma „Gemedica", însă nu a dorit să comenteze.