Copilul-minune Shirley Temple s-a «pensionat» la 20 de ani

simeon stalpnicul png

Primul copil-star din istorie! Astăzi în vârstă de 85 de ani, Shirley Temple a fost o actriţă care s-a bucurat de un succes uriaş în copilărie. A fost un adevărat simbol al Americii între anii 1930-1940.

Născută la 23 aprilie 1928, în Santa Monica (California), Shirley Temple este fiica unei casnice, Gertrude Amelia, şi a unui funcţionar de bancă, George Francis Temple. Fetiţa care are un loc aparte în istoria cinematografiei, fiind recunoscută drept primul copil-star, a jucat în peste 40 de filme în anii 1930. Shirley a apărut pentru prima oară pe ecran la vârsta de numai 3 ani în două seriale cu buget redus.

După ce a jucat în comedia "Stand Up and Cheer", în 1933, s-a făcut deja remarcată, apoi au urmat marile succese. La numai cinci ani, fetiţa memora perfect paşii de dans. Pentru că fiica sa câştiga mult mai mult decât el, tatăl său a abandonat seviciul pentru a se ocupa de ea. George Francis Temple a impus reguli drastice studiourilor de film. Micuţa trebuia lăsată să doarmă suficient după-amiaza, să nu fie lăudată exagerat şi să nu citească articolele care îi erau dedicate în ziare.

Au început să apară pe piaţă tot felul de lucruri cu chipul ei. Ba chiar a obţinut primul Oscar destinat tinerilor actori, fiind inclusă în Cartea Recordurilor pentru această performanţă. Când a ajuns la maturitate, popularitatea celebrei Shirley Temple a început să scadă. Filmele în care juca nu aduceau profit, dar nici pierderi. Obişnuită să fie mereu o răsfăţată a publicului, actriţa a luat hotărârea să se retragă din lumea cinematografiei. Fanii nu au putut accepta ideea că "Micuţa Miss Miracol" a crescut.

A mai apărut în producţii de televiziune, dar pentru că rolurile obţinute erau lipsite de importanţă, actriţa a renunţat cu totul şi la acestea. Înţeleaptă, Shirley a pus capăt carierei la vârsta de numai 20 de ani, evitând să ajungă la eşecuri usturătoare. La 17 ani s-a căsătorit cu actorul John Agar şi au adus pe lume o fetiţă, Linda Susan, în 1948. Actriţa a divorţat în 1950 şi s-a căsătorit ulterior cu omul de afaceri Charlie Black, care i-a mărturisit că nu văzuse nici unul din filmele ei.

Din căsătoria lor au rezultat doi copii, Lori (astăzi în vârstă de 61 de ani) şi Charlie (astăzi de 59 de ani). Black a murit la 4 august 2005. Actriţa s-a îmbolnăvit de cancer la sân, dar a reuşit să învingă boala. După ce şi-a încheiat cariera cinematografică, Shirley a cochetat cu politica. În 1969, a fost numită delegată a SUA la ONU. Între 1974-1976 a devenit ambasadoare în Ghana, apoi în Cehoslovacia (1989-1992). În 1988, şi-a publicat autobiografia "Child Star: An Autobiography". În prezent, Shirley Temple locuieşte în Woodside, la sud de San Francisco.

Înainte să împlinească 8 ani era deja milionară

Shirley Temple a devenit milionară înainte să împlinească vârsta de 8 ani. La 6 ani, a apărut în filmul "Bright Eyes" şi a devenit cel mai mare star la box-office timp de patru ani la rând, în condiţiile în care America suferea din cauza Marii Depresiuni, între anii 1935-1938. Cânta, dansa, zâmbea, arătându-şi gropiţele nostime din obraji, şi îi făcea pe oameni să uite de greutăţi. În urma fulgerătoarei cariere din cinema şi a carierei diplomatice, Shirley are o avere estimată la numai 10 milioane de dolari.

A jucat în peste 40 de filme

Primul succes l-a înregistrat în 1934, datorită rolului din „Little Miss Marker", care a propulsat-o pe locul 1 în topul celor mai iubite actriţe ale Americii.

Cele mai cunoscute filme în care a jucat sunt: „Micul colonel" (1935), „Fetiţa noastră" (1935), „Săraca fată bogată" (1936), „Căpitanul Ianuarie" (1936), „Heidi" (1937).

În 1935, Shirley a fost recompensată cu Premiul Oscar pentru că a adus mai multă fericire milioanelor de copii şi de adulţi din întreaga lume mai mult decât oricare alt copil.

Ultimul film în care a apărut pe marele ecran a fost "Aproape mireasă" din 1949

ce culori sa porti in functie de zodie jpg
business 816491 1920 jpg
dog 1168663 1920 jpg
1 cheloo are iubita si doi copii jpg jpeg
fata diavol jpg
FotoJet jpg
4 printesa diana 2 jpg jpeg
Culori care aduc noroc de Craciun jpg
imelda staunton netflix jpg
Irene Cara FOTO Profimedia jpg
image
image
image
image
calendar ortodox 2021 27 noiembrie sfantul mare mucenic iacob persul jpeg
FotoJet (3) jpg
dog 1168663 1920 jpg
business 816491 1920 jpg
Culori care aduc noroc de Craciun jpg
fata diavol jpg