Antonio Passarelli: «Ştiu zeci de mii de reţete din toată lumea»
După 26 de ani în care s-a dedicat artei gătitului, Antonio Passarelli poate fi considerat unul dintre cei mai mari bucătari ai României. O ţară în care el, italianul, s-a stabilit în urmă cu 23 ani. A învăţat să gătească româneşte, dar ştie alte zeci de mii de reţete din toată lumea, plus multe inventate de el.
„La mine în laptop se găsesc în jur de 20.000 de reţete, atât marcă proprie, cât şi culese de pe întreg mapamondul. Ştiu să prepar toate felurile culinare, mă pricep de minune, evident, să gătesc preparate italieneşti, dar mi-am croit şi un stil propriu de a găti - un amestec între bucătăria mediteraneană cu cea arabă şi spaniolă. Am foarte mulţi clienţi care îmi recunosc imediat stilul culinar", mărturiseşte Antonio Passarelli, care e şi vedetă de televiziune, el putând fi urmărit în cadrul show-ului „Ce gătim azi?" de la Kanal D. Mai mult decât atât, în biblioteca lui a adunat cărţi de specialitate în valoare de aproximativ 25.000 de euro.
Preferă să se documenteze din cărţi, foarte rar de pe internet.
„Este bine ca atunci când găteşti să ai, în primul rând, cunoştinţele de bază. Perseverând, documentându-te, mâncarea dorită va fi delicioasă. Degeaba găteşti fel de fel de reţete, dacă tu nu ştii să prepari cum trebuie o bucată de carne", susţine specialistul.
Bucătăria este, pentru el, un loc magic, singurul în care se simte cu adevărat relaxat. În rest, este stresat tot timpul, fie din lipsa timpului, fie apar tot felul de alte probleme.
Care e stilul alimentar al unui bucătar care zilnic experimentează reţete, gustă din toate? E cel mai nesănătos posibil, recunoaşte Antonio Passarelli. Ajunge să mănânce şi pe la ora 3.00 dimineaţa ce găseşte prin frigider.
Nu e pofticios, nu mănâncă mult, doar haotic, din cauza lipsei de timp. „Am pus câteva kilograme în plus tocmai pentru că mănânc greşit. Din când în când, ţin diete şi încerc să limitez consumul de alcool. Vara, mai beau câte o bere, nu exagerez", spune marele bucătar.
Ingrediente (pentru 4 persoane): 800 g file de cod, 4 cartofi, 12 roşii cherry, 2 ardei graşi galbeni, o ceapă roşie, 8 linguri ulei de măsline, o legătură busuioc verde, una de măghiran, o lingură de miere, 8 căţei de usturoi cu tot cu coajă, sare de mare, piper
Mod de preparare: Se taie roşiile pe jumătate şi se asezonează cu sare, cu puţină miere dizolvată în apă caldă, câteva frunze de măghiran şi busuioc. Se ung apoi cu puţin ulei de măsline şi se pun în cutorul preîncălzit, unde se lasă 10 minute pentru a se carameliza.
Ardeiul gras, tăiat fâşii, se frige pe grătar/plită, iar ceapa se taie felii subţiri. Cartofii se taie cubuleţe şi se opăresc în apă cu puţină sare.
Se confecţionează din hârtie de copt un "coşuleţ" şi în interiorul acestuia se adăugă o lingură de ulei de măsline, apoi fileul de cod peste care se adaugă legumele deja pregătite, câteva felii subţiri de ceapă, sare, busuioc şi măghiran.
În centru se adăugă doi căţei de usturoi cu tot cu coajă, apoi se stropeste totul cu puţin ulei şi se introduce în cuptor la o temperatură de 160 grade pentru aproximativ 20 de minute. Înainte de a servi preparatul, se îndepărtează usturoiul şi se presară deasupra puţin busuioc tăiat mărunt.