Îmbătrânirea aduce moartea? Nu pentru toate speciile
Însă un astfel de proces nu trebuie extrapolat tuturor vieţuitoarelor din natură. În fapt, unele dintre ele au din ce în ce mai puţin şanse să moară odată ce înaintează în vârstă.
„Evoluţia a adus o gamă extrem de diversă în ceea ce priveşte reacţiile la îmbătrânire. Şi este cu atât mai bizar cu cât clasica teorie a evoluţiei ne explică doar una dintre căile îmbătrânirii”, explică Owen Jones, biolog în cadrul University of Southern Denmark.
Teoreticienii evoluţionişti dintre anii 50-70 au explicat modelul îmbătrânirii ca un compromis între reproducţie şi supravieţuire. Pe scurt, un organism are resurse limitate, iar el va fi nevoit să decidă dacă le va aloca procreării sau supravieţuirii pentru încă un an.
„Întrebare cea mai stringentă este cum poţi pune toate astea în balanţă. Dacă mizezi totul pe supravieţuire, nu prea mai ai cum să te reproduci. Iar dacă alegi să investeşti toată energia în producerea de urmaşi, vei avea, categoric, o rată mică de supravieţuire”, adaugă Owen Jones. „Indiferent cât de sănătos ai fi şi cât de multe resurse ai avea, întotdeauna spectrul morţii va plana asupra ta. Poţi fi lovit de o maşină, de fulger sau chiar şi de un ghiveci cu flori. Astfel, mutaţiile genetice care favorizează reproducerea timpurie, chiar şi în detrimentul unei vieţi mai lungi, vor fi favorizate”, susţine cercetătorul danez.
Şi totuşi, este dovedit că anumite specii nu îmbătrânesc conform teoriilor clasice.
Vezi aici ce specii nu îmbătrânesc conform teoriilor clasice.