Englezilor, nu disperaţi! Nu vine nimeni peste voi

Ultima actualizare:
Pe 1 ianuarie, doar câţiva români  așteptau pe Aeroportul Otopeni  să se îmbarce către Londra (Fotografii: Reuters, PA)
Pe 1 ianuarie, doar câţiva români așteptau pe Aeroportul Otopeni să se îmbarce către Londra (Fotografii: Reuters, PA)

A început vânătoarea de români! După ce s-au ridicat restricţiile de muncă la 1 ianuarie 2014, zeci de ziarişti englezi au luat cu asalt aeroporturile, gările şi autogările, în aşteptarea hoardelor de români ce invadau Anglia în prima zi a anului. Au dat cu nasul, însă, de avioane şi autocare venite din România aproape goale.

În ultimele luni, presa britanică a avertizat că, de la 1 ianuarie 2014, când restricţiile de muncă pentru români şi bulgari vor fi ridicate, englezii nu vor mai avea loc pe stradă din cauza imigranţilor.

Au venit chiar în România pentru a face reportaje în comunităţile de ţigani, care ar urma să-i invadeze. Zilnic, au scos în evidenţă faptele rele ale unora dintre românii care trăiesc deja în Marea Britanie, deşi ar fi avut din plin subiecte despre adolescenţii şi tinerii lor destrăbălaţi şi alcoolici, care au speriat lumea mai rău ca ţiganii noştri.

În fine, a sosit ziua cea mare. 1 ianuarie 2014. Aeroporturile, gările şi autogările din Londra au fost împânzite de aparate foto şi camere de luat vederi, în speranţa că vor surprinde valul de români veniţi să-i "cotropească". N-a fost aşa. "The Guardian", de pildă, spune că afluxul aşteptat nu a avut loc. Nu au fost curse suplimentare, nici de autocare, nici de avioane dinspre Bucureşti şi Sofia.

"Avioane şi autocare pe jumătate goale au ajuns miercuri în Marea Britanie, mult temuta invazie românească nu s-a materializat", scrie şi "Daily Mirror". Potrivit "Huffington Post", o cursă aeriană din România care a aterizat pe aeroportul din Luton avea la bord doar un pasager venit pentru prima dată la muncă în Marea Britanie. "Nu am venit să vă jefuiesc ţara. Am venit să muncesc, după care mă duc acasă", le-a spus jurnaliştilor Victor Spiresău (30 de ani).

Parlamentarul Keith Vaz a ajuns pe aeroportul din Luton pentru a întâmpina primul avion care a decolat din România. În avion erau doar câteva persoane care se întorceau la muncă după vacanţa de Crăciun petrecută în ţară


    Pe 1 ianuarie, doar câţiva români  așteptau pe Aeroportul Otopeni  să se îmbarce către Londra (Fotografii: Reuters, PA)
Pe 1 ianuarie, doar câţiva români așteptau pe Aeroportul Otopeni să se îmbarce către Londra (Fotografii: Reuters, PA)

Gata cu restricţiile pe piaţa muncii pentru români! Din prima zi a anului 2014, zece ţări din Europa vor fi obligate să renunţe la embargoul impus de şase ani încoace.

Şi anume: Austria, Belgia, Elveţia, Franţa, Germania, Luxemburg, Malta, Marea Britanie, Olanda şi Spania. Iniţial, Spania şi-a deschis piaţa muncii pentru lucrătorii români şi bulgari în 2009, dar a introdus restricţii în august 2011 doar pentru români. Franţa a extins recent accesul românilor pe piaţa forţei de muncă de la 150 de meserii la 291 de meserii, în sectoare în care angajatorii întâmpină dificultăţi în recrutarea de personal.

Olanda va respecta ridicarea restricţiilor, cu toate că peste 80% dintre olandezi se opun deschiderii frontierelor, de teamă că rata criminalităţii va creşte, iar ei îşi vor pierde locurile de muncă. Deşi britanicii se tem de valul de români care ar putea lua cu asalt regatul, angajatorii au început deja să caute muncitori ieftini. (A. Dancu)

Cel mai mare salariu minim în Europa se plăteşte în Luxemburg şi este de 1.874 euro, iar cel mai mic în Bulgaria - 159 euro, potrivit actualizării operate de Eurostat în iulie 2013. Dacă vrei să munceşti în Belgia, trebuie să ştii că este ilegal să fii plătit sub 1.502 euro, iar în Olanda sub 1.478 euro. În Franţa nu poţi fi plătit cu mai puţin de 1.430 euro, iar în Marea Britanie sub 1.190 euro. În Belgia primeşti  cel puţin 1.502 euro, în Olanda- 1.478 euro, în Irlanda - 1.462 euro, în Franţa - 1.430 euro, în Marea Britanie - 1.190 euro, în Slovenia - 784 euro, iar în Spania - 753 euro. (A. Dancu)

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Camilla și Charles, GettyImages (1) jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
index webp
Afl â care sunt principalii pomi fructiferi care nu trebuie s â +¢i lipseasc â din gr âdin â min jpg
steagurile lumii 1440x624 png
6744789c26dd1 66f397578e69f 66e519c5eeef7 persoane umbrele sursa monitorulcj jpg
Kate Middleton în negru  foto   Profimedia jpg
armata vlad tepes captura video jpg
voltaj  jpg
astm jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net