Pensia de urmaş, doar pentru cei care nu s-au recăsătorit

Ultima actualizare:

    Pensionar
Pensionar

Sunteţi pensionat şi aveţi o problemă? Reprezentanţii Casei Naţionale de Pensii răspund, prin intermediul ziarului, întrebărilor dv. Ne puteţi trimite întrebările dv. la adresa str. Fabrica de Glucoză nr. 21, sector 2.

Vasilica Vladu: Sunt născută în data de 21.03.1947 şi am pensie de urmaş. Din luna ianuarie 2009, am depus actele pentru ajutorul de urmaş, dar nu am primit nici un răspuns.

CNPAS: Potrivit Legii 578/2004 soţul supravieţuitor al unei persoane care, la data decesului, avea calitatea de pensionar beneficiază, la cerere, de un ajutor lunar.

Asta dacă:-este pensionar din sistemul public de pensii şi are cel puţin vârsta standard de pensionare;-nu beneficiază de pensie din alte sisteme neintegrate sistemului public;-nu s-a recăsătorit după decesul soţului;-durata căsătoriei cu soţul care a decedat a fost de cel puţin 10 ani;-are domiciliul pe teritoriul României.

Ştefania Epure: Am 55 de ani şi din anul 1997 sunt pensionată gradul 2 de invaliditate, cu handicap accentuat. Mă pot pensiona mai devreme cu zece ani?

CNPAS: Persoanele asigurate care au realizat un stagiu de cotizare în condiţii de handicap preexistent calităţii de asigurat, în funcţie de gradul handicapului, beneficiază de reducerea stagiilor de cotizare a vârstelor, astfel:-cu 15 ani, dacă au realizat cel puţin o treime din stagiul complet de cotizare, pentru cei cu handicap grav;-cu 10 ani, dacă au realizat cel puţin două treimi din stagiul complet de cotizare, pentru cei cu handicap accentuat;-cu 10 ani, dacă au realizat stagiul complet de cotizare, pentru cei cu handicap mediu.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
bere istock jpg
image
image
image
image
image
image
ciocolata calda jpg
vilnius profimedia jpg
image png
Ce este asigurarea profesională IT și cine este obligat să o aibă în România jpg
rhubarb 3399627 1280 jpg
port ovidiu jpg
tomatoes 1561565 1280 jpg
camera de aur pelisor jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net