Pericolele din trusa de machiaj

Ultima actualizare:

Conservanţii cu potenţial cancerigen

În fiecare zi, o femeie intră în contact cu aproximativ 500 de substanţe chimice doar prin intermediul produselor cosmetice pe care le foloseşte, potrivit Adevărul.

Cu cât sunt mai multe, cu atât riscul de a căpăta alergii este mai mare. Conservanţii, parfumurile şi coloranţii din cosmetice pot provoca reacţii toxice, variabile de la o persoană la alta. Deşi nu există studii concludente privind efectele pe care le pot avea asupra sănătăţii, specialiştii au suspiciuni în ceea ce priveşte unele substanţe. De exemplu, parabenii au fost asociaţi cu apariţia cancerului mamar, în cadrul studiilor realizate pe şoareci.

Este adevărat însă că acestea au folosit doze de substanţă mult mai mari decât cele care intră în compoziţia fondului de ten, a pudrelor şi a fardurilor de obraz, de exemplu. O altă substanţă riscantă este polymethyl methacrylatul, una dintre cele 33 de „chimicale" ce intră în compoziţia unui ruj. Ea are potenţial alergizant şi se asociază şi cu apariţia cancerului. De asemenea, ftalaţii din deodorante, din spuma de păr şi din fixativ pot provoca infertilitate şi sunt contraindicaţi femeilor însărcinate, din cauza riscurilor pe care le pot avea asupra sănătăţii fătului.

Substanţele fotoalergizante

Un alt risc pe care-l prezintă produsele cosmetice este cel de a produce sensibilitate la expunerea solară. Fotoalergia apare atunci când o substanţă aplicată pe piele este modificată sub acţiu­nea razelor soarelui în compuşi care agresează pielea, provocând roşeaţă, mâncărimi şi iritaţii.

Produsele expirate

O loţiune demachiantă se consumă repede, dar în cazul unui fard de pleoape sau al unuia de obraz, există riscul de învechire. Potrivit unui studiu realizat în Marea Britanie, doar una din patru femei verifică perioada de valabilitate trecută pe ambalajul produselor de machiaj. Din acest motiv, dar şi din dorinţa de a face economii, multe persoane ajung să folosească produse expirate, care le pun în pericol sănătatea pielii, a ochilor şi chiar a întregului organism. În general, un produs expirat îşi modifică textura, mirosul sau consistenţa. În plus, pe lângă perioada de valabilitate, ambalajul mai menţionează o informaţie utilă: cât de repede se va degrada produsul din momentul în care-l desigilăm şi ia contact cu aerul. Simbolul apare sub forma unui capac deschis, sub care este trecut un număr: 3M, 6M, 12M. Acesta reprezintă numărul de luni de viaţă a produsului, dincolo de care nu ar trebui să-l folosim. Din acelaşi motiv, este recomandat să cumpărăm produse sigilate. O precauţie suplimentară o reprezintă modul de păstrare a acestor produse. Un fond de ten care stă pe o etajeră, în bătaia razelor soarelui rezistă mai puţin decât unul ţinut la umbră şi la răcoare.

Atenţie la mostre!

Testerele din magazine sunt îmbibate de germeni, din cauza contactului direct cu aerul din încăpere şi cu pielea clienţilor. Aceşti germeni pot produce infecţii locale sau interne. De exemplu, studiile arată că mostrele de rujuri sunt purtătoare de Escherichia coli, care provoacă infecţii intestinale. Din acest motiv, testează-le pe pielea mâinii, şi nu pe buze, după care foloseşte un şerveţel umed pentru a te dezinfecta.

Prof. dr. Anca Zbranca medic specialist dermatolog

Orice substanţă chimică poate fi alergizantă sau otrăvitoare. Cu cât un produs dermatocosmetic conţine mai puţine ingrediente în formulă, cu atât riscul ca el să fie rău tolerat este mai mic şi cu cât ingredientele din compoziţie sunt mai puţin sensibilizante, cu atât produsul este mai bun. Produsul ideal conţine maximum 15 ingrediente (inclusiv excipientul), minimum de conservanţi, de parfumuri, de coloranţi. Produsele de machiaj pot produce iritaţii, uscăciuni grave ale pielii, acnee, foliculite şi, extrem de rar, dacă sunt contaminate, infecţii ale pielii. Ca şi frecvenţă a problemelor dermatologice, cel mai des sunt implicate produsele de machiaj al ochiului (genele şi pleoapele).

Aplicatoarele murdare

Pentru a preveni acumularea de microbi, este bine să curăţăm din când în când pensulele sau bureţeii de aplicare a produselor cosmetice cu apă şi cu un demachiant sub formă lichidă.

Mascara     3-6 luniTuş pentru ochi     3-6 luniFard de pleoape     12-18 luniCreion pentru ochi     24 de luniFard pentru obraz     12-18 luniPudră de faţă     24 de luniFond de ten     6-12 luniBaton corector     12 luniRuj    8 luni

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Richard Gere și Julia Roberts în Pretty Woman, Profimedia (1) jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
cozi ceausescu jpg
orasul 5 min danemarca  jpg
Produse Lidl pe raft - magazin FOTO Shutterstock
Parlamentul European si Iohannis   sala goala FOTO Radu Eremia jpg
oala presiune jpeg
mircea diaconu jpg
Yoon Suk Yeol. Foto: captură video
Banner Carmen Harra
image
actualitate.net
image
actualitate.net