Peticesc metroul în fiecare noapte

Ultima actualizare:

Odată ce traficul la metrou se opreşte, lucrătorii de noapte încep să mişune în tuneluri, în căutarea defecţiunilor la calea de rulare sau la instalaţii. Reporterii Click! au însoţit muncitorii în subteran ca să vadă cum fac ei metroul să funcţioneze în stare bună.

Pentru început, ne-am oprit la un grup de bărbaţi înarmaţi cu târnăcoape, care pregăteau şinele pentru verificările cu tiparul de măsurat geometria căii. Orice abatere sesizată necesită intervenţii promte, altfel riscul producerii unei catastrofe este iminent.

La verificarea de la Piaţa Victoriei lucrurile sunt în ordine, aşa că mergem mai departe. Am înaintat în tunel, unde un alt grup de muncitori lucrau de zor să oprească o infiltraţie de apă. „Cu apa şi cu focul nu te joci", ne spune, serios, Gheorghe Enescu, unul dintre muncitorii care lucrează, noapte de noapte sub pământ.

Misiunea de a descoperi şi de a rezolva promt o infiltraţie este extrem de importantă. Altfel apa poate săpa o cavernă în spatele tunelului, lucru ce duce la slăbirea structurii de rezistenţă. În acest caz, muncitorii perforează tunelul, în zona în care s-a infiltrat apa şi introduc o ţeavă, un pucker în limbajul specialiştilor.

Printr-un furtun introduc ciment, humă şi silicat. Acest amestec este menit să umple golul format de apă. După ce infiltraţia este stopată, însoţim un alt echipaj la verificarea şinelor, de la Piaţa Victoriei până la staţia Obor.

Este deja ora 03.00 dimineaţa, iar echipajele trebuie să-şi termine treaba într-o oră şi jumătate.

Cu toţii muncesc de parcă ziua lor atunci ar fi început. Pe noi ne-a doboarât somnul. Am plecat din subetran cu gândul la oamenii care, de mai bine de 20 de ani, îşi petrec zilele dormind ca să muncească noapte de noapte.

image
image
image
image
image
image
father 22194 1280 jpg
sala examen bac jpg
calendar ortodox 2021 31 mai sf mc ermie png
jln kșlț jpg
flame 580342 1280 jpg
pots 716579 1280 jpg