Poliţiştii învaţă ţigăneşte

Ultima actualizare:
simeon stalpnicul png

Poliţiştii hunedoreni s-au gândit să ajute la crearea unor punţi de comunicare şi relaţionare între oamenii legii şi comunităţile de rromi. Astfel, un număr de 130 de agenţi învaţă să vorbească ţigăneşte.

Oamenii legii s-au oferit voluntari să meargă la astfel de cursuri, care vor însuma 30 de ore de predare-învăţare. Iniţiativa aparţine şefului IPJ Hunedoara, Dumitru Gabriel.

"Ideea este simplă. Poliţiştii noştri trebuie să poată comunica cu această minoritate în limba ei. În plus, vor avea ocazia să afle mai multe despre cultura şi civilizaţia rromilor", a declarat Gabriel Dumitru, şeful poliţiştilor hunedoreni.

La cursul de limbă şi cultură rromani s-au înscris poliţişti care fac parte, în special, din structuri operative. Lecţiile se desfăşoară, săptămânal, la sediile poliţiilor municipale din Deva, Hunedoara şi Petroşani.

simeon stalpnicul png

Pe lângă noţiuni generale de lexic, cursanţii învăţă formule specifice activităţii pe care o desfăşară, dar şi elemente de istorie, cultură, civilizaţie, tradiţie şi obiceiuri specifice ţiganilor.

„Dorinţa mea este să reuşesc să pun la dispoziţia poliţiştilor o bază pentru  a-şi dezvolta exprimarea şi pentru a deprinde structurile de care au nevoie în munca lor", a declarat profesorul Constantin Băţălan.

Click!spune

Limba  rromani sau ţigănească este limba vorbită de rromi. Ea face parte din grupul indic, ramura indo-ariană a limbilor indo-europene, fiind similară cu limbi precum punjaba şi hindi.

În toată lumea sunt aproximativ 4,8 milioane de vorbitori de rromani, ţara cu cei mai mulţi vorbitori fiind România - 273.500 de persoane, urmată de Slovacia -253.943 .

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
ghiseu
image
image
image
image
image
image
gradinita pexels jpg
icoana Becali jpg 2 jpg
ilustratie politie jpg
femeie batrana jpeg
gheorghe sarbu jpg
litoral jpg
new caledonia 1434179 1280 jpg
insula oi jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net