Povestea fetiţei care l-a salvat pe Socaciu. Cum au ajuns rinichii copilei de 10 ani la cântăreţ

Ultima actualizare:

În satul aflat la 30 de kilometri de oraşul Târgu Mureş nu se mai cântă şi nu se mai dansează. În sufletul copiilor de la căminul cultural, fetiţa ai cărei rinichi i-au salvat viaţa lui Victor Socaciu încă mai trăieşte.

O copilă de numai 10 ani, care a suferit un anevrism cerebral în septembrie 2009, a acceptat, prin vocea părinţilor, să salveze alte vieţi, sugrumate de nevoia de transplant.

Îndureraţi şi traumatizaţi, Barna şi Ágnes Fekete au povestit la acea vreme reporterilor Click! cum au ajuns rinichii îngeraşului lor la cântăreţul de muzică folk Victor Socaciu.

Pe părinţii micuţei i-am găsit atunci în curtea casei lor. Barna şi Ágnes erau înconjuraţi de copiii vecinilor veniţi să se joace cu singurul copil care le-a mai rămas, o fetiţă de un an şi şapte luni.

Henrietta rosteşte puţine cuvinte, dar cel pe care îl spune cel mai clar este numele surorii sale, care a părăsit-o prea repede.

Tuturor le lipseşte enorm Bogi. Era frumoasă, învăţa foarte bine, avea o voce de înger şi dansa în grupul popular al satului.

Cei care i-au dat viaţă şi-au adunat cu greu cuvintele, pentru a povesti momentele blestemate prin care au trecut.

"Fetiţa noastră a început dintr-o dată să se comporte ciudat. Se lovea cu palmele în cap şi scotea sunete ciudate. Am strigat la ea, dar nu a mai răspuns. Atunci, am chemat ambulanţa. La spitalul din Tg. Mureş a fost înconjurată de zeci de medici care au făcut tot posibilul să o salveze. Totul a fost în zadar", a început să povestească, printre lacrimi, Barna.

Cu chipul deformat de durere, Ágnes, mama fetiţei, a continuat şirul evenimentelor.

"Medicii au venit la noi după ce au făcut toate testele posibile. Rezultatele ne-au înmuiat picioarele. Creierul puiului nostru murise. Atunci ne-au întrebat dacă suntem de acord să donăm organele fetiţei. Ne-am dat seama că au depus eforturi supraomeneşti ca să o salveze şi nu am ezitat".

Neputincioşi în faţa destinului, Barna şi Ágnes au hotărât să salveze alte vieţi. Nu s-a pus vreodată problema unei recompense.

Au primit garanţia medicilor că vor face tot posibilul ca organele fiicei lor să readucă zâmbetul pe feţele suferinzilor.

"Nu ne-a interesat unde vor ajunge organele, cât timp salvează alte vieţi. Am aflat de la televizor că un artist a primit rinichii fetiţei noastre. Ea va cânta acum prin vocea lui".

Cântăreţul Victor Socaciu a fost supus transplantului renal la Institutul Clinic de Urologie şi Transplant Renal din Cluj-Napoca, acum două săptămâni.

Rinichii au fost prelevaţi de la Boglárka, aflată în moarte cerebrală. Intervenţia a fost realizată de o echipă de medici condusă de prof. dr. Mihai Lucan, directorul centrului medical.

«Părinţii au fost curajoşi şi deschişi»

Coordonatorul de transplant, Paul Coroi, cel care a avut misiunea grea de a-i întreba pe părinţii fetiţei dacă sunt de acord cu donarea organelor, ne-a declarat: "Fetiţa de 10 ani a fost adusă de urgenţă, la spital, cu un anevrism. A fost operată, după care s-au făcut numeroase teste pentru a vedea dacă creierul mai funcţionează. După aflarea rezultatelor, părinţii au fost întrebaţi dacă sunt de acord să doneze organele. Au fost înţelegători şi deschişi. Chiar dacă erau dărâmaţi, au acceptat".

Rinichii lui Bogi au ajuns la Victor Socaciu.

Mormântul, acoperit cu sute de coroane

Corpul neînsufleţit al micuţei a fost înmormântat pe 19 septembrie, la trei zile de la prelevarea organelor de către echipele de medici de la Cluj şi Bucureşti.

Tot satul a condus-o pe ultimul drum pe cea care i-a încântat de atâtea ori cu dansul şi cântecele ei.

A dansat înainte să moară

Profesoară la căminul cultural din sat, Evei nu i-a venit să creadă că a pierdut-o pe dansatoarea ei preferată.

"Marţi am avut o repetiţie la care a venit şi Boglárka. Era supărată că nu i-a venit partenerul de dans. Peste o săptămână trebuia să susţinem o reprezentaţie. «Dacă nu vine partenerul, cum o să mai dansez?»", a spus atunci Bogi.

A fost consolată rapid de Eva şi a dansat singură. A fost ultima repetiţie pentru fetiţă. În noaptea de marţi spre miercuri, anevrismul cerebral a doborât-o.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
asistati social romania foto arhiva adevarul jpg
image
image
image
image
image
image
Podul lui Ștefan cel Mare FOTO Tele1 Bacău (1) jpg
jurnalist reportaj jpg
pensie jpeg
pupaza pexels jpg
schelet arhiva jpg
Valea Cernei și Cernișoarei, după inundatii  Foto Daniel Guță ADEVĂRUL (90) jpg
ungaria romania colaj pexels jpg
Gustav Klimt Immersive Experience Gold in Motion 2 jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net