Pregătirea betonului
Pentru prepararea unei cantităţi de beton e necesară folosirea unei betoniere. Betonierele funcţionează pe acelaşi principiu ca şi camioanele care transportă beton.
Pentru prepararea betonului aveţi nevoie de un sac de ciment de 35 de kilograme, pietriş, nisip şi 20 de litri de apă, dozajul exact depinzând de lucrarea pe care o realizaţi.
1. Betoniera are un motor electric, care învârteşte cuva. Acest motor are o putere mai mult sau mai puţin importantă în funcţie de capacitatea cuvei. Există modele cu motoare pe benzină, recomandate pentru lucrările de la ţară, fiindcă alimentarea cu energie electrică comportă probleme.
2. Turnaţi mai întâi nisipul, apoi pietrişul în betonieră. Dozarea lor depinde de utilizarea betonului. Pietrişul, natural sau artificial, trebuie spălat şi curăţat de argilă.
3. Pietrişul conferă soliditate betonului, nisipul este un bun liant. Betonul astfel obţinut este compact şi omogen.
4. Introduceţi cimentul în cuvă. Cimentul prezintă proprietatea de a se întări în contact cu apa. Cimenturile sunt clasificate în funcţie de rezistenţa şi compoziţia lor.
5. Turnaţi apă, asigurându-vă că e curată şi fără impurităţi. Învârtiţi apoi betoniera. Aveţi grijă că o perioadă de învârtire prea scurtă duce la o proastă omogenizare, iar o durată prea mare poate să dăuneze. Se recomandă între 90 de secunde şi 3 minute de malaxare.
6. Un dispoztiv precum cel din figura alăturată permite bascularea cuvei pentru a putea scoate întreaga cantitate de amestec.