Preoții NU au voie să ceară bani pentru înmormântări și căsătorii și pot fi reclamați. Românii cred că sunt tarife obligatorii

Ultima actualizare:

Tot românul știe că la nuntă sau înmormântare trebuie să scoată banul din buzunar la biserică. Tarifele nu sunt de loc mici, iar la unele biserici sunt și afișate. Sute de lei zboară din bugetului unei familii către biserică fie că este vorba despre o căsătorie, botez sau despre despre un eveniment nefericit, precum înmormântare. Realitatea este alta și toți românii trebuie să știe. Preoții care cer bani pentru a oficia o înmormântare sau o căsătorie pot fi reclamați, iar pedeapsa poate ajunge chiar și la caterisire, potrivit regulilor Bisericii Ortodoxe.

image

Banii pentru căsătorie sau înmormântare nu sunt obligatorii, iar preoții nu au voie să îi ceară

Cei mai mulți români sunt convinși că banii pentru preoți sunt obligatorii în cazul unei căsătorii sau pentru o înmormântare, mai ales că respectivele tarife sunt afișate în majoritatea parohiilor.

În realitate, oamenii nu sunt obligați să plătească absolut nimic, iar singurele contribuții bănești pentru biserică sunt ajutoarele financiare pe care enoriașii le pot achita de bună voie, iar în schimbul lor trebui să primească și chitanță, scrie Mesagerul Hunedorean.

De fapt, preoții care cer bani pentru o cununie sau înmormântare sunt pedepsiți de Biserica Ortodoxă Română, iar asta poate ajunge până la caterisirea lor.

Credincioșii pot reclama astfel de situații la Patriarhia Română, pe adresa de mail destinată special pentru aceste situații.

Unde poti fi reclamați preoții care cer bani

Potrivit purtătorului de cuvânt al Patriarhiei Române, Vasile Bănescu, preoții care cer bani pentru înmormântări pot ajunge chiar să-și piardă parohia. Există sancțiuni care pot merge de la simpla mustrare, verificări periodice, până la mutarea disciplinară din parohie sau chiar caterisire în cazurile extreme.

Această hotărâre de sinod este menită să asigure transparența financiară, să prevină exploatarea financiară a familiilor îndurerate și să evite eventualele abuzuri, însă puțini sunt românii care știu despre această hotărâre.

Apare, așadar, o problemă de comunicare și de informare a enoriașilor cu privire la regulile și cerințele bisericii.

Aceste restricții și reguli privind colectarea banilor de către preoți în cadrul serviciilor fune­rare pot varia de la biserică la biserică. De aceea, este întotdeauna recoman­dabil să consultați surse oficiale sau să vă adresați autorităților bisericești lo­cale pentru informații precise și ac­tua­lizate despre această problemă.

Toate cazurile în care oamenii sunt forţaţi să plătească pot fi reclamate Bisericii Ortodoxe Române la adresa de mail biroul.sesizari@patriarhia.ro.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
Razboi in ucraina, soldat drapel shutterstock 2130583775 jpg
image
image
image
image
image
image
Balamuc jpeg 2 jpeg
index (1) webp
old man 1147288 1920 jpg
SpotPolarBearHiddenAmongPandasOpticalIllusionIQTest jpg
loto jpeg
YXNoPTM0MmQ5ZWI3MGQ5YThkYTRlNjk2MmZjMjYxMTU2ZDQ1 thumb jpg
castraveti png
lumina sfanta de paste jpeg
image
actualitate.net
image
actualitate.net