Principalul suspect al jafului din Pasul Gutâi, campion la evadări în Europa


    Ioan Ursuţ - foto aftenbladet.se
Ioan Ursuţ - foto aftenbladet.se

Băimăreanul Ioan Ursuţ (51 de ani) a evadat de trei ori din închisori suedeze şi o dată dintr-una italiană. Ultima oară, el a locuit în Italia, la Livorno, unde a lucrat la o biserică. Ursuţ şi un italian de 33 de ani, Massimo Loddo, au fost arestaţi pentru jaful din Pasul Gutâi.

Ursuţ a fugit în 1983 în Italia, iar în anul 1984 a fost condamnat la 18 ani de închisoare, după ce, alături de un al român, l-a ucis la Cuneo, lângă Verona, pe un traficant de ţigări.

Maramureş: Jaful armat din Pasul Gutâi, executat de "profesionişti"

Trei milioane de lei, furate în Pasul Gutâi

În 1984, a fugit în Suedia,  unde a cerut, fără succes,  azil politic. Doi ani mai târziu, la Helsingborg, trei români au fost găsiţi ucişi. Ursuţ a recunoscut că fost în apartamentul unuia dintre ei, iar ulterior chiar că l-ar fi ucis. În cele din urmă, nu a primit nicio candamnare pentru această faptă. În schimb, în luna iunie a aceluiaşi an, a fost condamnat la un an şi şase luni închisoare pentru posesie ilegală de armă şi intenţie de jaf. În decembrie a fost condamnat la doi ani şi trei luni închisoare pentru înşelăciune şi uz de fals.

A săpat prin peretele celulei

În 1988 a reuşit să evadeze prima dată, din închisoarea din Norrköping. Atunci, i-a ameninţat pe gardieni cu un pistol făcut din lemn. A fost prins după o zi. În 1989 a evadat a doua oară, din închisoarea oraşului Hall). S-a uns cu ulei şi a fugit printr-o gaură de 17 x 49 de centimetri, pe care o făcuse cu o pânză de fierăstrău, introdusă clandestin în celulă. A rămas liber peste o lună, când a fost implicat într-un nou incident: doi poliţişti îmbrăcaţi civil au fost împuşcaţi într-un restaurant din Stockholm. Aceştia au supravieţuit, iar Ursuţ a fost prins după 10 zile şi condamnat la opt ani închisoare pentru tentativă de omor.

În decembrie 1990, Ursuţ a încercat să evadeze din închisoarea Norrköping, dar a fost prins de gardieni. Avea să reuşească un an mai târziu, pe 9 mai 1991, când a fugit din penitenciarul din Kumla. A fost prins după cinci zile, cu ajutorul unui  câine poliţist.

După ce şi-a ispăşit pedeapsa din Suedia, Ursuţ a fost expulzat în Italia, în 1994, pentru a-şi ispăşi pedeapsa de 18 ani pentru crima din 1984. În 1995, alături de un alt deţinut, a încercat să evadeze de la închisoarea din Padova, prin canalizare, dar fără succes.

A tăiat gratiile la închisoarea Opera

A patra evadare a avut loc în 1998, de Crăciun. A tăiat gratiile de la celulă în care era încarcaerat la închisoarea Opera din Milano cu un fierăstrău şi a scăpat folosindu-se de mai multe cearşafuri legate unul de altul. A fost prins la scurt timp.

În vara anului 2007, a fost eliberat, iar de atunci a locuit la Livrono, unde a lucrat la o biserică.

Ursuţ e bănuit că a furat 600.000 de euro. Citeşte detalii pe adevarul.ro

cub camelia șucu (1) png
cub ioana nastase png
Horoscop zilnic 31 mai 2022 jpg
Actrița Kirstie Alley și John Travolta
lia bugnar anghel damian theo rose foto CANCAN (2) jpg
Kirstie Alley jpg
accident pasajul unirii 6 decembrie 2022 (7) png
foto1 fratiiB jpg
image
image
adevarul.ro
image
image
image
image
femeie vaccin jpg
calendar ortodox 2021 7 decembrie sf filofteia de la arges icoana de sorin vintzeanu jpeg
accident pasajul unirii 6 decembrie 2022 (7) png
index jpg
mititelu jr 3 jpg
cap Charles III   GettyImages 1243368615 jpg