Profesor la ASE, despre costurile pandemiei în România: ”Echivalentul a circa 400 de kilometri de autostradă”

Ultima actualizare:

    Costurile pentru tratamentul pacienților bolnavi de COVID-19 sunt foarte mariFOTO: Facebook/ RoVaccinare
Costurile pentru tratamentul pacienților bolnavi de COVID-19 sunt foarte mariFOTO: Facebook/ RoVaccinare

Mai sunt câteva luni și se împlinesc doi ani de când virusul ucigaș denumit SARS-CoV-2 a adus o pandemie dureroasă peste noi. În acest timp, peste 4,6 milioane de oameni au murit, în întreaga lume, din cauza COVID-19, iar peste 100.000 sunt în stare critică. Un profesor de la ASE a făcut un calcul aproximativ despre cât a costat până acum pandemia de coronavirus în România.

Cristian Păun, profesor universitar la Academia de Studii Economice din București arată pe cifre că pandemia de coronavirus din țara noastră a costat cât 400 de kilometri de autostradă.

Pandemia cât o autostradă

Conform calculelor, dacă adunăm costurile pentru testele COVID, costurile cu tratamentul bolnavilor și cu cel al vaccinurilor rezultă o sumă impresionantă căre, dacă ar fi fost investită în infrastructură, de exemplu, se putea construi o autostradă. Iată cum a calculat specialistul costurile pandemiei:

Cât au costat testele COVID-19 de la începutul pandemiei până în prezent

”În lipsa transparenței guvernamentale, care mi se pare un lucru absolut normal într-o țară normală, am încercat și eu un calcul economic al costului pandemiei.

Până acum, de la începutul pandemiei, au fost prelucrate la nivel național un număr total de 9.296.903 teste RT-PCR și un număr total de 2.740.386 de teste rapide antigenice.

Dacă luăm un cost mediu de 50 EUR pentru fiecare test RT-PCR și de 15 EUR pentru fiecare test antigen rezultă un total de:

506 milioane EUR doar pe testarea populației. Jumătate de miliard de EUR”, scrie profesorul pe pagina sa de Facebook.

Cât a costat tratamentul bolnavilor de COVID-19

”La aceste teste și la acest calcul se adaugă apoi tratamentul celor circa 1.122.000 de persoane infectate până acum în România. În medie, tratamentul pentru persoanele infectate este estimat în jurul a 2.500 lei - 3.000 lei / zi de spitalizare și de circa 10.000 lei / zi pentru cei care sunt internați la terapie intensivă. Au murit în jur de 35.000 de persoane până acum. Presupunem că la ATI au ajuns în jur de 50.000. Spitalizarea la ATI în medie este de 14 - 21 de zile. Spitalizarea pentru un pacient fără reacții grave este de 7 zile. Să presupunem că 20% din 1.122.000 au fost spitalizați (nu am găsit cifrele exacte):

Suma de 3,024 miliarde EUR formată din:

- 220.000 pacienți fără forme grave x 7 zile x 600 EUR/zi,

- 50.000 pacienți cu forme grave ATI (35.000 din ei au decedat) x 21 zile x 2000 EUR/zi,

Dacă mai luăm în calcul și zilele de muncă pierdute de cei internați, costul crește și mai mult”, a explicat profesorul Cristian Păun.

Cât au costat vaccinurile anti-COVID

”Până acum au fost administrate circa 10 milioane de doze de vaccin. Costul mediu al unei doze de vaccin ar fi de 17 EUR / doză (inițial Pfizer a fost 15,5 EUR și a crescut recent la 19,5 EUR; inițial Moderna a fost 19 EUR și a crescut recent la 21,5 EUR), rezultând suma totală de:

- 170 milioane EUR costul vaccinului.

Desigur, noi am importat mai multe doze, o parte din ele donându-le și altor țări.

Rotunjit, până acum, doar testarea, tratamentul și vaccinarea celor infectați ne-a costat suma de circa 4 miliarde EUR. Echivalentul a circa 400 de kilometri de autostradă.

Și costurile continuă să crească...”, a mai explicat profesorul de la ASE.

Expertul spune că și-ar dori însă ca acest tip de calcul să fie făcut public în timp real pe site-ul guvernului, cu toate componentele sale detaliate la leu. Cu link-uri cu contractele semnate de spitale pe fiecare seringă și mască. Poate la următoarea pandemie... Sau la următorul val...”

Conform celui mai recent raport privind pandemia de coronavirus din România, din cele peste 1.12 milioane de cazuri de persoane infectate cu noul coronavirus, 1.06 s-au vindecat însă 35.132 au murit. La nivel global au fost raportate până în prezent peste 226 de milioane de cazuri de îmbolnăviri, Peste 203 milioane de pacienții fiind declarați vindecați.

Citește și:Peste o mie de călugări de la Muntele Athos, infectaţi cu noul coronavirus

Multe vedete și-au amânat nunţile şi botezurile din cauza pandemiei

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
coada imigrari IGI jpeg
image
image
image
image
image
image
vama veche foto Digital Adviser2 jpg
maioneza fara oua jpg
presedinti 768x483 jpg
oua vopsite de paste jpeg
cipru shutterstock jpg
oua rosii paste jpeg
Locul în care a fost înmormântat Platon, dezvălui de papirusuri descoperite la Herculaneum (© Facebook / Università di Pisa)
rugaciune biblie tatal nostru freepick jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net