Proteste masive în Belarus, de mai bine de o săptămână de la victoria lui Aleksandr Lukaşenko: «Jos tiranul!»

Ultima actualizare:

    Milioane de oameni au ieşit în  stradă pentru a cere organizarea  de alegeri democrate
Milioane de oameni au ieşit în stradă pentru a cere organizarea de alegeri democrate

Belarusul fierbe de mai bine de o săptămână încoace! După publicarea rezultatelor alegerilor din 9 august, când Comisia Electorală Centrală a anunţat că Aleksandr Lukaşenko a obţinut 80,23% din voturi şi reprezentanta opoziţiei Svetlana Tihanovskaia, doar 9,9%, poporul belarus a luat foc.

Au apărut imagini cu preşedinţi de circumscripţii electorale care înlocuiau voturile exprimate şi Svetlana Tihanovskaia a părăsit ţara plecând în Lituania. Marţi, 11 august, Uniunea Europeană a avertizat că ”scrutinul din Belarus nu a fost nici liber, nici echitabil”.

Manifestanţii  îl acuză pe  preşedintele  Lukaşenko de  fraudarea  alegerilor
Manifestanţii îl acuză pe preşedintele Lukaşenko de fraudarea alegerilor

Între timp, în capitala Minsk au loc ciocniri între forţele de ordine şi manifestanţi, un tânăr e ucis după ce a fost călcat de un camion şi sute de persoane sunt rănite. Aleksandr Lukaşenko, aflat la putere din 1994, îi sfidează pe manifestanţi şi susţine că protestele sunt orchestrate din umbră de Rusia, Polonia şi Cehia.

Începând de  luni, 10 august,  sute de mii de  oameni au  ieşit în stradă
Începând de luni, 10 august, sute de mii de oameni au ieşit în stradă

Sunt arestaţi 3.000 de susţinători ai Opoziţiei, însă protestele de stradă continuă şi manifestanţii cer ajutorul Uniunii Europene. Lukaşenko sfidează milioanele de manifestanţi, iar Svetlana Tihanovskaia, care declară din exil că a câştigat alegerile cu 60-70%, anunţă că este pregătită să devină liderul ţării. Răspunsul lui Lukaşenko este prompt: ”trebuie să mă ucideţi pentru a lua puterea”. Marţi, a avut loc prima schimbare de discurs al acestuia din urmă.

Lukaşenko a fost huiduit în timpul vizitei  la Uzina de Automobile din Minsk
Lukaşenko a fost huiduit în timpul vizitei la Uzina de Automobile din Minsk

”Nu sunt un sfânt!”, şi-a început el discursul după ce a fost huiduit la Uzina de Automobile din Minsk. Lukaşenko ar fi dispus să îşi transfere prerogativele după adoptarea unei noi Constituţii în cadrul unui referendum. Şi după schimbarea Constituţiei este de acord cu organizarea de noi alegeri prezidenţiale.

Lidera Opoziţiei, gata să preia puterea

Svetlana Tihanovskaia, 37 de ani, este profesoară de engleză şi este măritată cu activistul Serghei Tihanovski (42 de ani). Ea a intrat în cursa prezidenţială după ce soţului ei i-a fost respinsă candidatura. Aceasta se bucură de simpatia belaruşilor pentru că a avut un discurs extrem de acid şi virulent împotriva lui Aleksandr Lukaşenko (65 de ani).

Vladimir Putin îl susţine pe Lukaşenko

Lukaşenko l-a contactat în urmă cu trei zile pe omologul său Vladimir Putin, care l-a asigurat de prietenia şi susţinerea sa. Liderul de la Kremlin a dat asigurări că ”situaţia din belarus se va rezolva curând”. În urma discuţiei 32 de ruşi deţinuţi în Belarus au fost repatriaţi. De partea cealaltă, Polonia, Republica Cehă, Estonia, Lituania, Letonia şi Danemarca cer pedepsirea oficialilor din Belarus care se fac responsabili de represalii împotriva opozanţilor.

image
image
image
image
image
image
criminalisti politia nu treceti jpg
buget facturi energie jpg
Baie sare wuhaus com jpg
Eliminarea palmierilor plantați de Primăria Sectorului 3 în Piața Unirii din București. FOTO Inquam Photos / Sabin Cîrstoveanu
Captură de ecran din 2024 03 28 la 19 59 14 png
Gorj 1 jpg
sofer jpg
regele carol i wiki Descopera jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net