Românii, dependenţi de "Ştirile de la Ora Cinci?"
În ceea ce priveşte poporul român, specialiştii în psihologie şi în psihoterapie susţin că suntem pe cale să dezvoltăm o dependenţă naţională de tipul "ştirilor de la Ora Cinci", care produc mai degrabă un impact emoţional, în pofida rolului de a informa.
Însă, nu doar dependenţa emoţională sau afectivă se manifestă în rândul românilor. Principalele trei tipuri de adicţii sau comportamente dependente vizează alcoolul, drogurile şi alimentaţia.
În funcţie de numărul de cazuri, dependenţa de alcool este cea care afectează cel mai mare număr de oameni din România.
Pe de altă parte, deşi alcoolismul a devenit un fenomen de masă, impactul social al adicţiei de droguri este semnificativ mai mare, fiind corelat cu creşterea infracţionalităţii, potrivit declaraţiilor medicului psihiatru Florin Ene.
Tulburările alimentare dau naţtere altor tipuri de adicţii. Acestea pot viza dependenţele de anumite mâncăruri sau băuturi consumate în exces, sau, dimpotrivă, de refuzul de a ingera orice fel de aliment, dependența de produse diuretice, de pastile de slăbit, de exerciţii fizice compulsive, acestea din urmă fiind corelate deseori cu anorexia.
Însă alcoolul, drogurile, alimentaţia şi probleme psihologice afective nu sunt singurele care dau naştere unor forme de comportamente obsesive.
Află ce tulburare psihologică este considerată boala românilor în secolul al XXI-lea