10 alimente care te ajută să ai ochi sănătoși și cum poți evita afectarea vederii
Ochii sunt oglinda sufletului! O spunem atât de des încât a devenit o definiție pentru aceste organe ale văzului. Însă puțini ne gândim că orice acțiune a noastră poate avea consecințe bune sau rele asupra vederii. O alimentație sănătoasă, odihna și controlul medical periodic, ne vor ajuta să avem cât mai mult timp o vedere de ”vultur”
Experții spun că un stil de viață sănătos poate să încetinească acest proces și să reducă în mod considerabil riscul apariției bolilor asociate văzului. Adoptând o dietă variată și echilibrată care să conțină fructe, legume și proteine de calitate contribuim în mod direct la susținerea sănătății ochilor noștri, scrie ziarmedical.ro.
10 alimente care ne pot ajuta să avem ochii sănătoși
Vitaminele A, C și E sunt cunoscute pentru sănătatea ochilor. Multe persoane o pot sintetiza din alimente, iar altele o pot obține din suplimente de la farmacie.
Iată 10 alimente care au o influență crescută asupra sănătății ochilor:
Ardeiul gras. Are un conținut bogat în vitamina C, ardeiul gras roșu se numără printre alimentele consumate în mod frecvent, indiferent de anotimp. Unele studii susțin faptul că un aport constant de vitamina C contribuie în mod semnificativ la menținerea integrității vaselor de sânge care irigă ochiul, rezultatul fiind diminuarea riscului de cataractă. Întrucât prin preparare termică se pierde o bună parte din conținutul de vitamină C al legumelor (în special prin fierbere), se recomandă consumul acestora și în stare crudă.
Fructele oleaginoase. Alunele, arahidele, fisticul și nucile caju sunt doar câteva exemple de fructe oleaginoase consumate atât pentru proprietățile lor nutritive, cât și pentru numeroasele combinații alimentare în care pot fi incluse. Constituie o sursă excelentă de acizi grași omega 3 și de vitamina E, care ajută la menținerea integrității văzului și protejează celulele ochiului de radicalii liberi care le-ar putea distruge.
Cerealele integrale. Conțin vitamina E, niacină (vitamina B3) și zinc, fiecare dintre acestea aducând numeroase beneficii văzului nostru. În plus, zincul din cerealele integrale protejează țesuturile ochiului de razele UV și inflamație.
Ceaiul verde. Substanțele benefice din ceaiul verde au capacitatea de a pătrunde prin țesuturile din care este format ochiul, contribuind la protejarea acestui organ de glaucom și de alte afecțiuni caracteristice acestui organ.
Somonul. Retina are nevoie de două tipuri de acizi grași omega 3 pentru a funcționa în mod optim, iar ambele pot fi găsite în peștele gras precum somonul sau tonul și în unele tipuri de fructe de mare. Acizii grași omega 3 protejează ochiul de glaucom și de degenerescență maculară, iar nivelurile scăzute ale acestor acizi grași în organism au fost asociate cu senzația de ochi uscați.
Fructele și legumele colorate portocaliu. Cartofii dulci, morcovii, mango sau caisele sunt alimente bogate în beta caroten, un pigment care prin metabolizare în organism contribuie la procesul adaptării vederii la întuneric. Un singur cartof dulce conține mai mult de jumătate din cantitatea de vitamina C necesară unui adult zilnic, această informație ajutându-ne să ne orientăm atenția asupra consumului de cartofi dulci în situațiile în care ne dorim un aport crescut din acest micronutrient.
Ouăle. Pigmenții care dau culoare gălbenușului sunt identici cu cei care protejează ochiul de razele solare. Luteina și zeaxantina sunt doi carotenoizi antioxidanți ce reduc manifestările specifice retinopatiei diabetice, ajută la îmbunătățirea circulației sanguine oculare și cresc capacitatea de distingere a culorilor.
Legumele cu frunze verzi. Salata verde, spanacul și varza sunt bogate atât în vitaminele C și E, cât și în luteină și zeaxantină, motiv pentru care ele contribuie semnificativ la prevenirea bolilor care afectează ochiul.
Scoicile. Conțin zinc din abundență, motiv pentru care sunt una dintre cele mai bune surse naturale din care se poate procura acest mineral. Zincul contribuie la producția de melanină (pigment ce protejează ochiul de razele UV) a organismului nostru, iar deficiența sa poate aduce cu sine afectarea vederii nocturne și instalarea cataractei.
Ficatul de pui. Bogat în vitamina A, ficatul de pui ajută la prevenția nictalopiei (dificultatea de a vedea la lumină scăzută din cauza deteriorării celulelor cu bastonașe) și a sindromului ochiului uscat. Aveți grijă, însă, nu se recomandă consumul organelor provenite de la pui cărora nu le-au fost administrați hormoni de creștere și care nu au fost tratați cu antibiotice.
Cum ne dăm seama că avem probleme cu vederea
Printre cele mai comune semne care ne indică faptul că este timpul pentru a efectua un consult oftalmologic se numără și:
-modificări frecvente ale clarității cu care percepem obiectele
-vederea distorsionată a imaginilor
-apariția unor lumini intermitente în câmpul vizual
-dureri oculare
-disconfort persistent la nivelul ochilor
Cum ne protejăm ochii
Iată câteva obiceiuri simple cu ajutorul cărora orice persoană poate să-și păstreze cât mai mult timp, sănătatea ochilor, potrivit sfatulmedicului.ro:
1. Nu vă atingeți ochii fară să vă fi spălat înainte pe mâini, pentru a nu dezvolta infecții și alergii oculare.
2. Când citiți, nu apropiați cartea prea tare de ochi și la 10 minute faceți pauză.
3. Lucrați într-un mediu bine luminat pentru a evita încordarea ochilor.
4. Faceți pauze frecvente, relaxați-vă ochii prin privirea unor peisaje plăcute și a culorii verde.
5. Folosiți lacrimi artificiale pentru ochi în special în timp ce lucrați la computer pentru a evita uscarea suprafeței oculare.
6. Este important să aveți un regim alimentar echilibrat și sănătos care să conțînă alimente bogate în vitamina A, cum ar fi morcovi, ou și ficat.
7. Protejați-vă ochii de soare și nu vă uitați direct la acesta pentru a nu fi afectată retina. Investiți într-o pereche de ochelari de soare de calitate care vă oferă protecție împotriva razelor ultraviolete (atât expunerea la razele uv-A cât și uv-B pot declanșa degenerescență maculară).
8. Nu vă ștergeți fața cu un prosop ce care l-ați folosit pentru ștergerea mâinilor și corpului pentru a nu răspândi microbii la ochi.
9. Examinați-vă ochii în mod constant, cu atât mai mult dacă suferiți de diabet zaharat (principala cauză de orbire). Detecția și tratamentul precoce pot reduce mult riscul bolilor oculare.
10. Nu deschideți ochii în mod deliberat când plouă, în mod special în zonele industriale. Picăturile de ploaie absorb poluanții atmosferici care ar putea fi periculoși pentru ochi.
11. Nu stropiți cu apă interiorul ochilor întrucât vă fi spălat filmul lacrimal cu rol de protecție, și poate duce la sindromul ochiului uscat pe termen lung.
12. Machiați-vă ochii cu produse rezistente la apă întrucât transpirația poate contribui la pătrunderea unor substanțe în interiorul ochiului provocând infecții și alergii. Nu împrumutați nimănui picăturile de ochi sau produsele de machiaj.
13. Nu atingeți vârful picuratorului flaconului și evitați să vă atingeți ochii cu acesta atunci când vă administrați picăturile.
14. Duceți un stil de viață sănătos. Evitați fumatul și țineți-vă sub control hipertensiunea arterială întrucât aceasta ar putea crește riscul declanșării degenerescenței maculare.
15. Utilizați o pereche de ochelari de protecție adecvați în timpul activităților sportive și altor activități recreative.
Exercițiu pentru ochi sanatoși
Testul creionului - Acest test simplu ajută la corectarea insuficienței de convergență (strabism). Țineți un stilou sau creion la o lungime de braț, în dreptul celor doi ochi. Se va aduce încet creionul spre nas, în timp ce vederea va fi focalizată la vârful creionului. Pe măsură ce creionul este adus mai aproape de ochi, imaginea va deveni dublă. În acest punct, creionul va fi iar îndepărtat de ochi, la o lungime de braț. Se va repeta acest exercițiu de mai multe ori. Scopul este de a aduce punctul de convergență cât mai aproape de ochi și de a menține o singură imagine cât mai mult timp. Cu exercițiu, punctul în care se va vedea o singură imagine va fi cât mai apropiat de ochi.
Însă pentru a avea ochi sănătoși, nu uitați să faceți controale medicale periodice.
Citește și:10 sfaturi pentru ochi sănătoşi