5 pericole reale ale automedicației

Ultima actualizare:

    Pericolele automedicației apar mai ales la persoanele care suferă de boli cronice
Pericolele automedicației apar mai ales la persoanele care suferă de boli cronice

Pericolele automedicației sunt sunt foarte mari, mai ales în cazul bolnavilor care suferă de afecțiuni cronice. Un studiu realizat de Docbook arată că circa 70% din români se tratează singuri, acasă, când se îmbolnăvesc și n-au trecut demult pragul medicului de familie. Iată la ce riscuri te expui atunci când te tratezi „după ureche”!

Medicul Marinela Stănculete spune că există 5 pericole reale ale automedicației: diagnosticarea greșită, folosirea unor medicamente expirate, abuzul de antibiotice, utilizarea unor doze inexacte și amestecarea medicamentelor. „Cel mai mare risc al automedicației este legat de efectele adverse. De pildă, avem impresia că paracetamolul este inofensiv. Fals! Sunt oameni care suferă de ciroză hepatică decompensată. În cazul lor, paracetamolul poate duce la insuficiență hepatică. Românii trebuie să știe că toate medicamentele pe care le cumpără de la farmacie, fără rețetă pot face rău. Inclusiv suplimentele și ceaiurile pot face rău unor persoane. Tocmai de aceea, suplimentele, de exemplu, le putem lua fără recomandarea medicului doar atunci când știm sigur că nu suferim de nicio boală cronică”, a explicat dr. Stănculete.

Potrivit unui studiu realizat de Docbook, prima aplicație din România pentru programări online la doctor, deși peste 90% din respondenți au declarat că au un medic de familie, doar o treime i-au trecut pragul doar când au fost bolnavi sau în urmă cu mai mult de un an. De altfel, spun specialiștii, acest lucru este un indicator al faptului că mulți aleg să se trateze așa cum cred de cuviință pentru afecțiuni considerate ușoare, cum ar fi durerile de cap, durerile dentare sau stările generale de rău.

Astfel, 73% au declarat că iau un analgezic dacă îi doare capul, chiar dacă durerea este acută și durează de câteva zile. Din păcate, însă, durerile de cap, deși comune, nu trebuie tratate cu superficialitate, mai ales în  cazul asocierii cu alte simptome sau în cazul permanentizării acestora.

Iată care sunt pericolele reale ale automedicației!

Diagnosticarea greșită

Simptomele se pot confunda de cele mai multe ori. Febra poate semnala o viroză de sezon, însă, la fel de bine, poate apărea și când în organism este o infecție. Cele două situații se tratează complet diferit și necesită consult medical și analize de sânge. Există cazuri când simptomatologia, fie ea și ușoară, netratată duce la agravarea și complicarea afecțiunii.  Este indicat ca simptomele care se manifestă mai mult de 5 zile să fie diagnosticate și tratate în cabinetul medical.

Folosirea unor medicamente expirate

Automedicația are un risc pe care nu toată lumea îl ia în seamă: tratarea cu medicamente din „farmacia de acasă”, de cele mai multe ori de la răceala trecută. Uităm, însă, că medicamentele au o dată de expirare care indică faptul că odată depășită, tratamentul nu va mai fi eficient și poate pune în pericol viața.

Riscurile sunt fie dozarea necorespunzătoare, substanța de bază fiind inactivă după data expirării, fie reacții adverse periculoase pentru organism. Verificați întotdeauna etichetele medicamentelor!

Abuzul de antibiotice

Antibioticele au capacitatea de a distruge bacteriile dăunătoare, însă utilizarea lor abuzivă poate avea efecte periculoase. Când se întâmplă acest lucru, bacteriile dezvoltă abilitatea de a rezista efectelor antibioticelor. Acest lucru reprezintă un risc mare pentru sănătate.

Dozajele inexacte

Tratamentul greșit și dozarea inexactă pot pune viața în pericol. Riscul este de ambele părți: fie dozajul este prea mic, situație în care tratamentul nu își face efectul și boala se agravează, fie dozajul este prea mare, acest lucru ducând la supradoză și intoxicarea organismului.

În funcție de diagnostic, medicul decide tratamentul și doza.

Amestecarea medicamentelor

Când apelați la automedicație, riscați să luați mai multe medicamente care nu ar trebui utilizate împreună. Există contraindicații, când vine vorba de mixarea medicamentelor, pe care doar medicul le cunoaște.

Faceți echipă cu medicul și farmacistul când aveți nevoie de tratament medicamentos și acceptați întotdeauna ajutorul și sfatul acestora!

Cu toate acestea, „automedicația nu trebuie exclusă total, pentru că asta ar însemna aglomerarea unui sistem și așa foarte aglomerat și risipirea unor resurse financiare și de timp pe care oricum nu le deținem. Automedicația trebuie limitată la lucrurile banale, care s-au mai întâmplat deja și folosită doar în lipsa factorilor de risc (fumat, hipertensiune, diabet, vârstă înaintată). Însă, la cele mai mici modificări ale simptomelor, trebuie mers la medic”, spune dr. Adrian Nicolau.

De obicei, românii se tratează după ureche cu antiinflamatoare, gen ibuprofen, analgezice, gen paracetamol, și diverse antibiotice.

„Studii recente efectuate la nivel european arată că un părinte din șapte își tratează copilul singur, că o femeie din patru își decide singură tratamentul după ce a căutat pe Google interpretarea simptomelor sau analizelor efectuate, în timp ce 73% din români și-au administrat singuri un tratament cu antibiotic. Am făcut propriul sondaj care a confirmat în parte aceste cifre. Totodată, însă, am primit un semnal clar: persoanele care au acces la o informație corectă aleg să se trateze responsabil. Tocmai de aceea, am inițiat această campanile referitoare la riscurile automedicației”, a declarat fondatorul Docbook, Cristian Barbu.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Regina Letizia și Regele Felipe Foto Profimedia (1) jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
cozi ceausescu jpg
orasul 5 min danemarca  jpg
Produse Lidl pe raft - magazin FOTO Shutterstock
Parlamentul European si Iohannis   sala goala FOTO Radu Eremia jpg
oala presiune jpeg
mircea diaconu jpg
Yoon Suk Yeol. Foto: captură video
Banner Carmen Harra
image
actualitate.net
image
actualitate.net