5 trucuri geniale ca să te poţi lăsa de fumat
Ultima actualizare:
Este îngrozitor de greu să te laşi de fumat, lucru pe care îl pot confirma toţi fumătorii care au încercat. Însă nu imposibil. Creierul poate fi păcălit. Iată nişte sfaturi interesante la care nu te-ai fi gândit.
- Nu mai asocia fumatul cu activităţi plăcute. De obicei, aprinzi o ţigară la cafeaua de dimineaţă, într-o pauză la serviciu, atunci când vrei să te relaxezi, sau pur şi simplu când dezlegi un rebus. Nu mai asocia aceste activităţi plăcute cu fumatul. Mai bine alege un loc nou pentru fumat (în afara casei sau a locului de muncă), în care să practici fumatul ca scop în sine. Locul să fie cât mai greu accesibil şi mai inconfortabil. Regula e să fumezi doar acolo, fără să ai alte activităţi plăcute (cafea, telefon).
- Concentrează-te pe sen-zaţiile negative. Atunci când tragi tacticos din ţigară, în loc să te bucuri de relaxare, mai bine încerci să conştientizezi uscăciunea gurii, disconfortul faringian, gustul neplăcut care rămâne.
- Caută-ţi un alt obicei plăcut. Pentru mulţi, aprinderea ţigării ţine mai mult de o obişnuinţă, un ritual. Unii trag câteva fumuri înainte de a se apuca de muncă, sau la sfârşit, ca „răsplată”. Răsplăteşte-te altfel. Înlocuieşte fumatul cu alt obicei plăcut.
- Nu mai ţine tentaţii în preajmă. Aruncă toate ţigările şi scrumierele din casă, din maşină, de la birou. Nu mai cumpăra „ca să fie acolo, în caz că ai nevoie”. Îţi va sta gândul la ele.
- Ajutoare de la farmacie. Trebuie să te aştepţi să-ţi fie foarte greu. Sevrajul durează în medie 1-3 săptămâni şi, dacă e greu de suportat, poţi apela la plasturi transdermici, la gumă de mestecat cu nicotină etc., care reduc simptomele de fumat. Ceaiurile din plante pot face şi ele minuni. Cel de valeriană linişteşte şi reduce pofta de nicotină, ceaiurile de eucalipt, ghimbir şi pedicuţă scad dependenţa şi împrospătează respiraţia.