6 alimente esențiale pentru creier și memorie. Nu uita să le pui în coșul de cumpărături
Creierul nostru trebuie în permanență antrenat și îngrijit. Însă, pe lângă citit, stat cât mai mult în aer, găsirea unor hobby-uri care să îl țină în permanență conectat și odihnă, trebuie să îi asigurăm și substanțele nutritive care îl ajută să funcționeze. Câteva alimente sunt esențiale pentru a avea un creier sănătos și o memorie excelentă.
Specialiștii spun că alimentele pe care le mâncăm îndeplinesc un rol important în menținerea sănătății creierului și tot ele pot să susțină funcții specifice, cum ar fi memoria și concentrarea, potrivit unor studii citate de doc.ro.
Iată ce alimente nu trebuie să lipsească din coșul de cumpărături, dacă îți dorești un creier care să funcționeze cât mai bine:
1. Peștele gras. Este o sursă excelentă de acizi grași esențiali Omega 3. Aceste grăsimi ajută la construirea membranelor din jurul fiecărei celule din corp, inclusiv din jurul neuronilor. Prin urmare, acizii grași Omega 3 pot îmbunătăți structura celulelor din creier.
2. Ouăle. Specialiștii spun că sunt printre alimentele benefice pentru creier. Ouăle sunt o sursă excelentă de vitamine din grupul B: vitamina B6, vitamina B12, acid folic (numit și vitamina B9). Cercetările sugerează că aceste vitamine ar putea preveni micșorarea creierului - atrofia cerebrală - și ar putea să întârzie declinul cognitiv.
Ouăle sunt recomandate a se consuma mai degrabă fierte sau poșate decât prăjite, pentru a nu aduna foarte multe calorii din ulei și pentru că prăjelile nu aduc beneficii pentru sănătate.
3. Fructele de pădure. Afine, mure, coacăze negre etc, conțin antioxidanți, în special flavonoide. Cercetările sugerează că tocmai acești antioxidanți fac din micuțele fructe de pădure alimente benefice pentru sănătatea creierului. Antioxidanții reduc inflamația și stresul oxidativ, iar o analiză publicată de ncbi.nlm.nih.gov din 2014 subliniază că acești compuși antioxidanți (antocianinele, catehinele, quercetina) din fructele de pădure au multe efecte pozitive asupra creierului, ca de exemplu: ușurează comunicarea dintre neuroni, reduc inflamația din creier, sporesc neuroplasticitatea (ajută neuronii să formeze noi conexiuni).
4. Broccoli. Este o sursă bună de fibre și unul dintre alimentele benefice pentru creier. Această legumă este bogată în compuși chimici numiți glucozinolați care, atunci când sunt descompuși de organism, produc izotiocianați. Aceștia pot reduce stresul oxidativ și riscul de boli neurodegenerative. În plus, broccoli-ul conține vitamina C și flavonoide, iar acești antioxidanți pot contribui la sănătatea creierului.
5. Miez de nucă. Un consum regulat de nuci românești este asociat cu un creier mai sănătos. Unele cercetări științifice au arătat că nucile pot îmbunătăți funcția cognitivă și că pot să prevină afecțiunile neurodegenerative. Alte cercetări indică faptul că femeile care consumă cu regularitate miez de nucă, în decursul a mai mulți ani, au o memorie mai bună, în comparație cu femeile care nu consumă deloc nuci. Explicația este că mai mulți nutrienți din nuci - grăsimile sănătoase, antioxidanții și vitamina E - ar putea sta la baza beneficiilor pentru creier.
6. Avocado. Este de fapt unul dintre cele mai sănătoase pe care le poți consuma. Este bogat în grăsimi mononesaturate (așa-numitele „grăsimi bune” și conține, de asemenea, vitamina K și acid folic. Avocadoul este un aliment care poate contribui la prevenirea cheagurilor de sânge în creier (te protejează împotriva atacului cerebral) și ajută la îmbunătățirea funcției cognitive, în special când este vorba despre memorie și concentrare.
Pe lângă alimentație, nu uitați să faceți mișcare și petreceți cât mai mult timp posibil în aer curat.
Citește și: