6 verdețuri de primăvară care fac miracole pentru sănătate
Nutriționistul Lygia Alexandrescu ne îndeamnă să consumăm cât mai multe verdețuri, în această perioadă în care tarabele din piețe s-au umplut cu urzici, ștevie, spanac, lsalată verde, obodă și leurdă. Iată ce puteri terapeutice au acestea pentru organism!
Spanacul
„Spanacul conține fier, calciu, clorofilă, beta-caroten (necesar pentru formarea vitaminei A), vitamina C, B6, sodiu și potasiu. Sulful pe care-l conține spanacul ajută la detoxifierea ficatului, iar vitamina A ajută la îmbunătățirea vederii pe timp de noapte, datorită conținutului mare de compuși flavonoizi(13), spanacul fiind un aliment anticancerigen. Fiind bogat în calciu, fier, acid folic, vitamina E și K, spanacul este numit de francezi mătura stomacului”, explică dr. Lygia Alexandrescu.
Potrivit medicului, spanacul este bogat și în acid oxalic, care ajută la absorbția calciului, prevenind formarea pietrelor la rinichi. Substanțele fitochimice și clorofila pe care le conține spanacul au rol anticancerigen, de reglare hormonală și o compoziție apropiată de cea a sângelui uman. „Spanacul este, așadar, un tonifiant excelent al întregului organism, însă în mod special pentru sânge, ficat și colecist. Se poate consuma în salate sau ca sote și-n ciorbe de zarzavat”, a mai spus dr. Alexandrescu.
Salata verde
„Ca și regulă generală, cu cât culoarea frunzelor este mai închisă, cu atât salata respectivă este mai bogată în fitoelemente. Din punct de vedere nutritiv, salata verde este apreciată pentru conținutul ei caloric foarte redus (90% apă), în plus aduce un aport de acid folic, vitamina C, beta-caroten și potasiu și o substanță fitochimică numită lactucin, care are proprietăți sedative”, explică specialistul.
Ca și beneficii aduse asupra sănătății, salata verde ajută ficatul, reduce riscul de boala cardiacă, cancer și combate insomnia.
„Salata verde poate fi consumată proaspătă (în cele mai multe cazuri și este cea mai recomandată formă de consum), dar și sub formă de supă de salată verde sau sote preparat la cuptor. În funcție de soi, salata verde poate fi menținută proaspătă în frigider între 5 și 10 zile, timp în care există riscul să mai piardă din fitoelemente”, completează dr. Lygia Alexandrescu.
Ștevia
„Ștevia este o plantă bogată în minerale esențiale sănătății noastre: calciu, magneziu, fier și potasiu, dar și în vitamine hidrosolubile B și C. Se poate consuma în supă, ciorbe, ca piure sau pur și simplu ca ceai”, spune medicul.
Leurda
Leurda este o plantă cu frunze verzi, care miroase a usturoi (se mai numește și usturoiul ursului sau usturoi sălbatic, pentru că după hibernare ursul consumă multă leurdă să se întremeze) și care se folosește și intern, și extern. Sub formă de salate sau suc proaspăt este indicată în hipertensiune arterială, ateroscleroză, diaree și constipație. Se poate folosi însă și extern, local în reumatism, răni, eczeme, prurit etc.”, adaugă nutriționistul.
Loboda
„Loboda este recunoscută sub trei forme: roșie, galbenă și verde și se poate consuma în salate, soteuri, suc proaspăt sau în ciorbe. Bogată în vitaminele E și K, loboda este folosită intern ca adjuvant în tratarea chisturilor ovariene și mamare, în afecțiuni dermatologice, în bronșite asmatiforme sau sub formă de cataplasme pentru dureri abdominale”, explică dr. Alexandrescu.
Urzicile
„Urzicile sunt un tonifiant general extraordinar. Prin conținutul lor bogat în aminoacizi esențiali, vitamine B (acid folic), C, A, E și K, calciu, fier și magneziu și în special clorofilă, urzicile pot fi considerate atât aliment, cât și plante medicinale. Astfel, este cunoscută folosirea urzicilor în afecțiuni hematologice (combat anemia), afecțiuni respiratorii (deschid căile respiratorii, reduc tusea și reduc și fluidifică mucusul bronho-pulmonar), combat constipația prin stimularea digestiei, au acțiune hipoglicemiantă (scad glicemia) și acționează pozitiv în afecțiunile dermale (eczeme, mătreață)”, spune medicul.