Află care-i cea mai bună pâine pentru tine!
Pâine albă, pâine integrală, cu cereale, pâine dietetică, focacia sau graham. Din multitudinea de sortimente care se găsesc în magazine, doar câteva sunt cu adevărat sănătoase. Tu ştii ce să alegi? Pentrucă decizia e dificilă, Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetări Alimentare,ne-a explicat care sunt proprietăţile celor mai căutate tipuri de pâine.
Pâine albă: 1 leu
Ingrediente: Făină albă, drojdie, sare, apă.
Părerea specialistului: "Nu conţine fibre, vitamina B şi nici minerale, are un index glicemic foarte ridicat iar excesul de glucoză se depune sub formă de grăsimi sau colesterol pe vasele de sânge.
Consumatorii pot fi afectaţi de constipaţie, boli cardiovasculare şi chiar cancer de colon".
Pâine integrală: 3 lei
Ingrediente: Făină integrală de grâu, drojdie, sare, apă.
Părerea specialistului: "Conţine fibre care reglează tranzitul intestinal, vitamina B, indexul glicemic este mult mai mic, conţine săruri minerale şi proteine".
Pâine cu seminţe: 5 lei
Ingrediente: Făină albă de grâu, făină neagră de grâu, făină dietetică de grâu, făină de secară, fulgi de secară, fulgi de ovăz, apă, drojdie, amestec de seminte (mei, in, floarea soarelui, dovleac, susan), fibre solubile din cicoare, dextroză, otet de vin, făină de malţ, gluten.
Părerea specialistului: "Este o pâine multi-cereale, cu seminţe ce conţin acizi graşi Omega 3 şi au proprietăţi antiinflamatorii. Conţine fibre şi este preparată după un proces tehnologic multifazional care durează 24 de ore. Calitatea este superioară, iar fermentaţia lentă, în timp".
Pâine dietetică: 3 lei
Ingrediente: Făină semialbă de grâu, făină de secară, tărâţe de grâu, drojdie, sare iodată, gluten de grâu, făină de malţ, ameliorator de panificaţie (făină de soia, emulsifianţi: E472e, E481, enzime, agent antioxidant: E 300, ameliorator de făină: E 920, extract de malţ), corector de aciditate E 262, conservanţi E 200, E 282.
Părerea specialistului: "Conţine foarte multe E-uri, deci, din start, trebuie evitată. Faptul că este numită dietetică nu are nici o legătură cu calitatea ei. Este doar un exemplu de promovare de marketing, de interpretare a cuvântului dietetic".
Pâine graham: 2 lei
Ingrediente: Făină dietetică de grâu graham, făină albă de grâu, apă, drojdie, sare, tărâţe de grâu, ameliorator de făină, conservant: propionat de calciu, gluten.
Părerea specialistului: "Este un produs foarte bun, care merită consumat cu orice ocazie. Este sănătos şi poate fi cumpărat cu încredere".
Pâinea se păstrează în pungi de hârtie sau pânză
Gheorghe Mencinicopschi
Pungile din hârtie sunt foarte bune pentru ambalarea pâinii, deoarece permit o mai bună circulaţie a aerului în jurul produsului.
O pungă din pânză reprezintă o altă variantă optimă care poate fi utilizată cu încredere şi succes pentru păstrarea pâinii.
Pot fi folosite în acest scop şi un şervet de dimensiuni mai mari.
Pânza păstrează pâinea proaspătă şi, în acelaşi timp, îi permite să "respire".
Dacă preferi pâinea de casă, de regulă pâinea proaspăt coaptă se păstrează cu partea tăiată în jos, fără nici un fel de ambalaj.
Pâinea care a fost preparată cu afânători sau cu o cantitate foarte mică de drojdie se va păstra proaspătă timp de mai multe zile, dacă e depozitată de aceeaşi manieră.