Află tot ce trebuie să faci când copilul tău este în pericol!
Medicamentele nu sunt bomboane, iar bolnavii trebuie să ia pastile numai la recomandarea medicului sau a farmacistului. Acest sfat este cu atât mai important în cazul celor mai mici pacienţi, copiii. Şi totuşi, există situaţii în care părinţii trebuie să intervină imediat.
Febra, convulsiile şi şocul anafilactic sunt cele mai frecvente situaţii de urgenţă în care reacţia imediată a părinţilor e crucială. Iată care sunt recomandările specialiştilor.
Intervenţie imediată în cazurile de şoc anafilactic
Dacă părinţii ştiu că cei mici au o alergie, ei trebuie să fie pregătiţi cu un medicament antihistaminic şi un kit autoinjector cu adrenalină sau epinefrină.
Mai mult, pentru ca cel mic să primească ajutor eficient în cazul unui incident la şcoală sau pe stradă, el poate purta o brăţară de avertizare.
,,În doar câteva secunde se pot instala simptome de alarmă ca sufocarea, erupţii urticariene, umflături gigante sau chiar un edem fără urticarie care creşte şi poate provoca moartea prin sufocare. Părinţii trebuie să reacţioneze imediat. Adrenalina se administrează la intervale de 5-10 minute, iar antihistamicul trebuie să fie de ultimă generaţie, cu acţiune doar asupra sistemului imun, nu şi asupra celui muscular sau nervos", a declarat dr. Moraru.
Aspirina, interzisă în cazurile de febră mare
„Febra este un indiciu pentru reacţia de apărare a organismului în infecţii şi devine periculoasă dacă depăşeşte valori mari sau provoacă somnolenţă, slăbiciune, încordare, modificarea culorii pielii. Automedicaţia este necesară pentru evitarea posibilelor complicaţii precum convulsiile febrile", a spus dr. Evelina Moraru, medic primar pediatru la Spitalul de Copii Sf. Maria Iaşi.
„Medicamentele care au la bază substanţele active acetaminofem sau ibuprofen sunt recomandate, în timp ce medicamentele cu acid acetil salicilic sunt interzise, iar cele cu algocalmin au indicaţii în combaterea durerii. Părinţii sunt sfătuiţi să nu administreze celui mic mai mult de un medicament în acelaşi timp deoarece asocierile de medicamente cresc riscul toxicităţii hepatice şi renale", a mai declarat specialistul.
«Nu administraţi oral pastile în convulsii» Doctor Evelina Moraru, medic primar pediatru
Convulsiile impun solicitarea internării de urgenţă dacă nu sunt cauzate de o boală cronică şi nu se ştie deja ce trebuie făcut.
Celui mic nu trebuie să i se administreze un medicament pe cale orală deoarece există pericolul aspirării. În schimb, i se poate administra pe cale rectală un medicament anticonvulsivant la recomandarea medicului. Cel mic trebuie aşezat în poziţie laterală şi transportat la spital.