Ai grijă la alimentele de toamnă și la băuturile care îți pătează dinții!

Ultima actualizare:

    Îngrijirea regulată a dinților este esențială pentru menținerea sănătății și frumuseții acestora
Îngrijirea regulată a dinților este esențială pentru menținerea sănătății și frumuseții acestora

Dinții își pierd nuanța de alb natural odată cu trecerea timpului, dar și din cauza alimentelor pe care le consumăm. Exista câteva alimente care, deși sunt sănătoase și recomandate de nutriționiști, afectează culoarea naturală a dinților noștri, lăsând pete greu de curățat.

„Smalțul este substanța prin care transpare culoarea dentinei, al doilea strat al dintelui, cel care ne dă, de fapt, culoarea. Prin detartraj, periaj și air-flow ne putem menține albul natural al dinților”, ne-a explicat dr. Anca Hazaparu, medic stomatolog.

Toamna este sezonul în care tindem să consumăm cele mai multe alimente și băuturi care ne pătează dinții: vinuri, băuturi calde și colorate, legume.

1. Vinul roșu

Vinul roșu conține antioxidanți și alte substanțe, cum ar fi resveratrolul, excelent pentru sănătatea inimii, îmbătrânirea precoce, prevenția cancerului și a altor boli cronice. Cu toatea acestea, consumat în cantități mai mari, vinul roșu poate schimba culoarea naturală a dinților, albul devenind gălbui.

„Indiferent de alimentele consumate, este indicat să faceți o igienizare dentară profesională o dată la maximum 5-6 luni, mai ales în perioada de toamnă, când dinții sunt supuși unor factori nocivi, cum sunt compușii din vinul roșu și din alte alimente care colorează”, explică dr. Andra Custura.

2. Mustul

Băutură dulce și aromată, mustul are o consistența și culoarea intense, dăunătoare sănătății dentare.

3. Sfecla roșie

Oricine a mâncat vreodată sfeclă știe cât de puternică este culoarea sa. Aceasta poate produce pete pe dinți, mai ales atunci când este consumată sub formă de suc. Sfecla este foarte sănătosă pentru organism și recomandată de experții în domeniul sănătății. Ca să nu o scoatem din alimentație, putem urma sfatul specialiștilor de la „Andra Smile”:

„În cazul în care obișnuiți să consumați acest aliment, vă sugerăm să vă spălați dinții temeinic. De asemenea, e foarte indicat să optați pentru un periaj dentar însoțit de air-flow ( n.r. o metodă inovatoare de curățare a dinților, care se face cu ajutorul unui dispozitiv ce generează un jet de apă, aer și particule fine de bicarbonat de sodiu, jet care acționează cu o presiune mare) pentru ca dinții să-și păstreze culoarea și să nu rămână cu pete”.

4. Sosul de roșii

Sosul de roșii este delicios în spaghete, tocănițe sau alte feluri de mâncare, însă poate transforma culoarea dinților din alb în galben. Conținutul ridicat de acid din sosul de roșii, poate provoaca deteriorarea smalțului, ducând la îngălbenirea dinților.

5. Ceaiul

Mulți oameni cred că ceaiul provoacă mai puține pete pe dinți decât cafeaua, însă unele tipuri de ceai sunt atât de concentrate încât pot îngălbeni dinții cu ușurință.

Explicația este simplă: ceaiul conține o substanță numită tanin, care cauzează petele de pe dinți.

Cu toate acestea, majoritatea ceaiurilor aduc numeroase beneficii pentru sănătate, motiv pentru care nu trebuie să întrerupeți consumul lor din cauza colorării. Cel mai bun lucru pe care îl puteți face, în acest caz, este alegerea ceaiurilor mai deschise la culoare și o igienă dentară corespunzătoare.

6 lucruri importante pe care nu le știai despre dinți

La rândul său, dr. Laura Mocanu, specialistul în stomatologie generală al Clinicii Art Implant spune că o vizită la dentist îți poate salva viața! Potrivit medicului, în cavitatea orală poți depista probleme grave de sănătate și le poți trata înainte de a fi prea târziu. Iată 6 lucruri importante pe care nu le știai despre dinți!

1. Foarte multe boli virale au semne diagnostice în cavitatea orală. Acestea îi pot arăta medicului stomatolog, de exemplu, că ai probleme cu glanda tiroidă sau că ar trebui să-ți faci testul HPV (Human Papiloma Virus) ori, mai rău, cel de sifilis sau HIV.

2. Dacă îți muști frecvent obrazul cu măselele te poți alege cu așa-numita linea alba, un fel de linie în relief în interiorul gurii, care prezintă risc de malignizare a celulelor și, implicit, de cancer oral.

3. În cazul în care poziția dinților și relația intermaxilară nu sunt perfect normale, persoana în cauză poate avea probleme grave de postură a coloanei vertebrale sau de ordin locomotor. În schimb, o ocluzie perfectă a maxilarelor favorizează o poziție impecabilă a coloanei vertebrale.

4. Molarii de minte nu erup întotdeauna, iar mulți dintre cei care se confruntă cu dureri temporo-mandibulare nu se gândesc că acestea sunt provocate tocmai de măselele de minte. Chiar și rămași în gingie, acești molari se mișcă și lovesc dinții învecinați, provocând durere.

5. Limba și buzele pot influența poziția dinților. Aceasta pentru că dinții se mișcă tot timpul pe parcursul vieții, iar dacă ai ticuri precum mușcatul buzelor sau musculatura părții de jos a maxilarului este foarte puternică, e posibil să te alegi cu dinții strâmbi. Așa se explică și faptul că unele persoane care în adolescență aveau dinții drepți, la 30 de ani ajung să poarte aparat dentar.

6. O infecție la dinți, netratată, poate migra în anumite zone vitale și poate duce chiar și la deces, provocând septicemie. În alte situații astfel de infecții duc la apariția unui chist beningn, care, dacă nu este depistat la timp, se transformă în chist malign.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Richard și Alejandra Gere, GettyImages (2) jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
varza murata 505587 webp
bunt erleuchtet chinas jpg
image png
Warren Buffett FOTO Profimedia jpg
turcia jpg
casa jpg
trafic inchis A1 vant jpg
pietrele vii din Romania  jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net